Za 50 gram czarnego kawioru zapłacą równowartość 230 złotych. Za 100 gr kawioru z bieługu - 25 tysięcy rubli (1600 zł). Czerwony kawior z łososia jest o wiele tańszy (ok 2300 rubli -139 zł za 250 g).
W miarę zbliżania się Nowego Roku, którego świętowanie w Rosji zazwyczaj sięga tygodnia, rośnie popyt na kawior. W gospodarce Rosji to zjawisko narodowej kuchni i niezależnie od sytuacji, pozostaje niezmienne.
Klasyczny czarny kawior jesiotrowy wywodzi się z regionu Astrachania - miasta leżącego ok. 100 km od wybrzeża Morza Kaspijskiego. Tam nad Wołgą działa jeden z największych rosyjskich producentów kawioru czarnego - BelugaFarm. To firma rodzinna klanu Aptekar', która od 1996 roku eksperymentowała z „udomowieniem jesiotra”.
Dziś BelugaFarm posiada stado ok. 100 tys. ryb (60 proc. to jesiotry, bieługi - 10 proc., największa ryba waży 224 kg) w basenach otoczonych siatkami o powierzchni ponad 2 hektarów oraz zakład przetwórczy zbudowany, jak zapewniono w firmie, zgodnie z międzynarodowymi wymaganiami.
Hodowla klatkowa nie brzmi dobrze i dobrze się nie kojarzy. To męka dla zwierząt.