Polska książka kucharska najlepsza w USA. Kim jest Michał Korkosz

„Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” autorstwa Michała Korkosza zwycięzcą amerykańskiej nagrody Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023!

Publikacja: 17.06.2024 12:57

Polska książka kucharska najlepsza w USA. Kim jest Michał Korkosz

Foto: GWFoksal

Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej i już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy.

Michał Korkosz niezależny i kreatywny

Tym razem świętuje kolejny zagraniczny sukces. Jego ostatnia książka „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” wydana za oceanem pod tytułem „Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland” została uznana za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską Nagrodę Foreword Indies.

Czytaj więcej

Narodowe Czytanie 2024. Papież: „Niech się Polaki modlą, czczą cara”

Nagroda Foreword Indies Book wiąże się z misją odkrywania i recenzowania najlepszych książek wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza książki wydawnictw, których autorzy publikują jedne z najbardziej innowacyjnych, kreatywnych i pięknych książek.

Korkosz i pierwsza zwycięska książka z Polski

Co roku zgłaszane są tysiące książek, a w procesie oceniania bierze udział ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy, zawężając grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. „Nowe Rozkoszne” otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona

„Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023” – mówi Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.

Michał Korkosz i sernik baskijski

Książka „Nowe Rozkoszne” od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie.

Czytaj więcej

Grzegorz Rosiński, twórca Thorgala i kapitana Żbika: Thorgal zaskoczył świat

„Nowe Rozkoszne” zostały okrzyknięte jedną z najlepszych książek kulinarnych roku m.in. według  „Glamour” i amerykańskiego „Washington Post”.

Michał Korkosz jest autorem jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce rozkoszny.pl, bestsellerowych książek o kuchni polskiej wydawanych na całym świecie i wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski, makaron z karmelizowaną cebulą i wędzonym twarogiem czy pieczona feta z figami. W marcu tego roku dołączył do grona prowadzących kulinarne show „Masterchef Nastolatki” na TVN.

Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej i już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy.

Michał Korkosz niezależny i kreatywny

Pozostało 93% artykułu
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Literatura
„Sprawa Wagera” Davida Granna. Kanibale byli i są wśród nas
Literatura
Masłowska i ludzie bezradni. "Magiczna rana", ciąg dalszy polskiego chaosu i miraży
Literatura
Dorota Masłowska ma dokonać przełomu
Literatura
Europejska Noc Literatury z hasłem: „Wojny bogów” rusza 24 sierpnia we Wrocławiu