Żywność tanieje, ale nie w sklepach

Październik był siódmym z rzędu miesiącem spadków cen żywności na rynkach światowych. Z tego trendu wyłamały się tylko zboża. To efekt przejściowej niepewności związanej z przedłużeniem umowy o eksporcie zbóż z Ukrainy.

Publikacja: 10.11.2022 03:00

Żywność tanieje, ale nie w sklepach

Foto: Adobe Stock

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie w marcu wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od tego czasu jednak ceny żywności systematycznie spadają. FAO podała właśnie, że w październiku jej indeks cen żywności miał 135,9 pkt, czyli praktycznie nie zmienił się w porównaniu z wrześniem, a wyższe światowe ceny zbóż niemal zrównoważyły niższe ceny innych artykułów spożywczych. Od szczytu z marca jest już niżej o 23,8 pkt, czyli o 14,9 proc. Był jednak równocześnie o 2,7 pkt (czyli 2 proc.) powyżej notowania z października 2021 r.

rp.pl

Subindeks cen olejów roślinnych spadł w październiku o 2,4 pkt, czyli 1,6 proc. w porównaniu z wrześniem. Tym samym znalazł się na poziomie o prawie 20 proc. niższym niż przed rokiem. Olej palmowy taniał za sprawą utrzymujących się dużych zapasów w Azji. Ceny oleju sojowego i rzepakowego poszły w dół w związku z dobrymi perspektywami dostaw na rynek w nadchodzących miesiącach.

Subindeks cen produktów mlecznych spadł o 2,5 pkt (1,7 proc.) w porównaniu z wrześniem. Nadal był jednak o 18,7 pkt (15,4 proc.) powyżej wartości sprzed roku. W październiku na rynkach światowych spadły ceny wszystkich produktów mlecznych. Do zniżek cen przyczynił się niższy popyt i spadek wartości euro w stosunku do dolara.

Taniało też mięso. Subindeks cen tej kategorii spadł o 1,6 pkt (1,4 proc.) w porównaniu z wrześniem. W dół poszły przy tym ceny wszystkich gatunków mięsa. Mimo to subindeks pozostał o 6,4 pkt (5,8 proc.) powyżej swojej wartości sprzed roku. W zeszłym miesiącu gwałtownie spadły ceny mięsa owczego. To efekt zmiany kursów walut i sezonowo rosnących dostaw z Oceanii. Znacząco w dół poszły też ceny wieprzowiny.

Tańszy był też cukier. Jego subindeks zanotował spadek o 0,7 pkt (0,6 proc.) w stosunku do września i o 10,1 pkt (8,5 proc.) w porównaniu z październikiem zeszłego roku. Do spadków przyczyniają się dobre perspektywy globalnej podaży w sezonie 2022/2023.

Z trendu spadkowego cen wyłamały się zboża. Ich subindeks był o 4,4 pkt (3 proc.) wyżej niż we wrześniu i o 15,2 pkt (11,1 proc.) powyżej wartości sprzed roku. Rosły ceny wszystkich głównych zbóż. Pszenica zdrożała średnio o 3,2 proc., głównie za sprawą niepewności związanej z przedłużeniem umowy w sprawie eksportu zbóż z Ukrainy. Rosja zapowiedziała odejście od tej umowy, później postanowiła jednak ją dalej respektować.

Mimo utrzymujących się spadków cen żywności na rynkach światowych eksperci nie mają dobrych informacji dla konsumentów w Polsce. Ich zdaniem spadków cen żywności będziemy mogli upatrywać dopiero w drugiej części przyszłego roku. Co więcej, początek 2023 r. może przynieść jej ponowne podwyżki. To dlatego, że rosną koszty pozasurowcowe w przemyśle spożywczym, w tym koszty energii. – Proces transmisji wyższych kosztów na kolejne etapy łańcucha wartości wymaga pewnego czasu. Efekty zwyżki rosnących kosztów będą więc widoczne dla konsumenta z pewnym opóźnieniem – mówi Grzegorz Rykaczewski, ekspert sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie w marcu wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od tego czasu jednak ceny żywności systematycznie spadają. FAO podała właśnie, że w październiku jej indeks cen żywności miał 135,9 pkt, czyli praktycznie nie zmienił się w porównaniu z wrześniem, a wyższe światowe ceny zbóż niemal zrównoważyły niższe ceny innych artykułów spożywczych. Od szczytu z marca jest już niżej o 23,8 pkt, czyli o 14,9 proc. Był jednak równocześnie o 2,7 pkt (czyli 2 proc.) powyżej notowania z października 2021 r.

Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła
Przemysł spożywczy
Śniadanie drożeje. Masło w górę, jajek mało, następny może być chleb
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Przemysł spożywczy
Kimchi ofiarą zmian klimatu