Ceny cukru na świecie mocno w dół. Ale bardzo drożeje masło

Indeks światowych cen żywności w sierpniu spadł lekko w porównaniu z lipcem po tym jak spadki cen cukru, mięsa i zbóż przeważyły nad wzrostami cen olejów roślinnych i produktów mlecznych.

Publikacja: 06.09.2024 14:36

Ceny cukru na świecie mocno w dół. Ale bardzo drożeje masło

Foto: Adobe Stock

To co dzieje się na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie, w marcu 2022 r., wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął rekordowych w historii notowań 160,3 pkt. Skoczył aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym.

Od tego czasu, do lutego 2024 r., niemal nieprzerwanie szedł w dół. Marzec, kwiecień, maj i czerwiec przyniosły odbicie indeksu, niezbyt mocne, ale po raz pierwszy od napaści Rosji na Ukrainę, przez 1/3 roku notowania szły w górę. W lipcu indeks minimalnie spadł. A w najświeższym odczycie, za sierpień, jeszcze nieznacznie ten spadek się pogłębił. Zatrzymał się na poziomie 120,7 pkt. FAO zauważa, że znalazł się tym samym o 1,1 proc. poniżej wartości sprzed roku i o 24,7 proc. poniżej rekordu z marca 2022 r.

Weronika Porębska

Co drożało w sierpniu?

W minionym miesiącu wyraźnie w górę poszedł wyznaczany przez FAO subindeks światowych cen produktów mlecznych. Znalazł się na poziomie 130,6 pkt., czyli o 2,8 pkt. (2,2 proc.) powyżej odczytu z lipca i aż o 16,3 pkt. (14,2 proc.) wyżej niż przed rokiem. W sierpniu najmocniej w górę szły ceny pełnego mleka w proszku – z powodu wzrostu popytu importowego. Drożało też masło, które osiągnęło poziom rekordowy za sprawą zwiększonego popytu na dostawy krótkoterminowe i długoterminowe oraz pewną niepewność związaną z dostawami mleka w Europie Zachodniej. Nie pomogły spadki cen w Oceanii związane z mniejszym popytem oraz oczekiwanym sezonowym wzrostem dostaw mleka. Rosły ceny sera, na co wpływ miały ograniczone zapasy i mniejsza produkcja w Europie, przy zwiększonym globalnym popycie. 

W sierpniu na rynkach światowych lekko w górę poszły ceny oleju roślinnego. Obrazujący ten wzrost subindeks sięgnął 136 pkt. i był o 1 pkt (0,8 proc.) powyżej odczytu z lipca. Tym samym osiągnął też najwyższy poziom od stycznia 2023 r. Nieznaczny wzrost indeksu w sierpniu odzwierciedlał przede wszystkim wyraźnie wyższe ceny oleju palmowego, któremu towarzyszyły mniejsze spadki notowań oleju sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. Olej palmowy drożał trzeci miesiąc z rzędu, za sprawą przede wszystkim słabszej produkcji w Indonezji.

Czytaj więcej

Inflacja w sierpniu 2024 roku. GUS podał szybki szacunek

Co taniało w sierpniu?

Na drugiej szali wagi cenowej znalazły się w sierpniu zboża. Ich wyznaczany przez FAO subindeks spadł średnio do 110,1 pkt., o 0,6 pkt. (0,5 proc.) w porównaniu z lipcem. Był tym samym o 14,9 pkt. (11,9 proc.) poniżej wartości z sierpnia 2023 r. W sierpniu na rynkach światowych taniała pszenica, za sprawą
umiarkowanego popytu i ostrej konkurencji wśród producentów, zwłaszcza konkurencyjnych cenowo dostaw z Morza Czarnego. Do obniżki cen pszenicy przyczyniła się też wyższa niż oczekiwano produkcja w Argentynie i Stanach Zjednoczonych. Nieznacznie rosły ceny kukurydzy niesione obawami o wpływ fal upałów na plony w Unii Europejskiej i w części Stanów Zjednoczonych. Na niekorzyść działały też niższe dostawy z Ukrainy. Taniał jęczmień, drożało sorgo i ryż.

Subindeks cen mięsa spadł o 0,9 pkt. (0,7 proc.) w porównaniu z lipcem, do 119,5 pkt, ale i tak był o 4,3 pkt (3,7 proc.) powyżej wartości sprzed roku. W sierpniu taniało mięso drobiowe i wieprzowina. W tym drugim przypadku decydował słaby popyt przy sporej podaży w głównych regionach produkcyjnych. Po trzech miesiącach gwałtownych wzrostów, spadły także, choć nieznacznie, ceny mięsa baraniego. Tu zdecydowały mniejsze zakupy ze stron Chin. Z powodu sezonowo mniejszych dostaw z Oceanii drożała natomiast wołowina.

No i cukier – tu spadek subindeksu w sierpniu był wyraźny, do 113,9 pkt, czyli o 5,7 pkt (4,7 proc.). Tym samym subindeks ten znalazł się o 34,3 pkt. (23,2 proc.) poniżej odczytu sprzed roku, najniżej od października 2022 r. Spadek w sierpniu był spowodowany głównie poprawiającymi się perspektywami produkcji na sezon 2024/25 w Tajlandii i Indiach, po obfitych opadach deszczu, które korzystnie wpłynęły na uprawy trzciny cukrowej. Spadkom cen cukru pomogły też niższe ceny ropy naftowej na świecie.

To co dzieje się na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie, w marcu 2022 r., wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął rekordowych w historii notowań 160,3 pkt. Skoczył aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym.

Od tego czasu, do lutego 2024 r., niemal nieprzerwanie szedł w dół. Marzec, kwiecień, maj i czerwiec przyniosły odbicie indeksu, niezbyt mocne, ale po raz pierwszy od napaści Rosji na Ukrainę, przez 1/3 roku notowania szły w górę. W lipcu indeks minimalnie spadł. A w najświeższym odczycie, za sierpień, jeszcze nieznacznie ten spadek się pogłębił. Zatrzymał się na poziomie 120,7 pkt. FAO zauważa, że znalazł się tym samym o 1,1 proc. poniżej wartości sprzed roku i o 24,7 proc. poniżej rekordu z marca 2022 r.

Pozostało 81% artykułu
Rolnictwo
Ukraińscy rolnicy zbiorą więcej pszenicy w 2025 roku. Rosyjscy mają problem
Rolnictwo
Komisja Europejska oceniła ukraińskie rolnictwo. Na razie jest „dwója”
Rolnictwo
Saudyjczycy buszują w rosyjskim zboż. Przejmują kontrolę nad rolnictwem
Rolnictwo
Anna Zalewska: Zrównoważone rolnictwo jest bliskie naszej strategii
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Rolnictwo
Wieprzowina wkrótce może drożeć