Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025

Od 20 listopada br. w restauracjach McDonald’s dostępny jest burger drwala. Popularna kanapka sprzedawana jest tylko w sezonie jesienno-zimowym, a jej wprowadzeniu z reguły towarzyszy przemyślana akcja marketingowa.

Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech

Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.

Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa

Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.

Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów

Starbucks przywraca ręcznie wypisywane imiona markerem na kubkach oraz stacje samoobsługowe z cukrem i śmietanką, by odzyskać klientów – informuje CNN.

Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”

Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.

Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.

Pierwszy pozew. McDonald’s ma odpowiedzieć przed sądem za zatrucie klientów

Mężczyzna z Kolorado złożył pierwszy pozew przeciwko McDonald’s w związku z wybuchem epidemii E. coli, która do tej pory doprowadził do co najmniej 49 zachorowań w 10 stanach, w tym jednego zgonu.

Prezes McDonald’s zapewnia: Nasze jedzenie wciąż jest bezpieczne

Dzień po wybuchu epidemii E. coli związanej z kanapkami sieci McDonald’s w zachodniej części Stanów Zjednoczonych, w wyniku której jedna osoba zmarła, a 10 trafiło do szpitala, McDonald’s stara się minimalizować szkody i zapewnia klientów, że jego dania nadal są bezpieczne.

Jaką kawę piją Polacy na mieście? Raport w dniu kawy

Jaka ma być kawa w trzeciej dekadzie XXI wieku? Jest w każdym domu, głównie mielona, z ekspresu, coraz częściej pita na mieście, takie są trendy. Sprzedaż kawy w sklepach zbliża się do 6 mld zł. Coraz większe znaczenie mają certyfikaty.

Pizzerie straciły klientów w wakacje. Fast foody walczą o klientów

Ruch w pizzeriach zmalał o ponad 10 proc., podczas gdy w innych fast foodach o 3 proc. To efekt zarówno wakacyjnych wyjazdów i dobrej pogody, jak i większej popularności zamawiania posiłków do domu

Nowy szef Starbucksa będzie pracował zdalnie i zarabiał cztery razy tyle co poprzednik

Nowy szef Starbucksa Brian Niccol może zarobić na tym stanowisku nawet 100 mln dol. w gotówce i dodatkach. To cztery razy więcej niż jego poprzednik, który został zwolniony w trybie natychmiastowym – informuje „Financial Times”. Nowy CEO będzie też pracował zdalnie.

Niespodziewana zmiana w Starbucks. Prezes zrezygnował z dnia na dzień

Dyrektor generalny Starbucks Laxman Narasimhan niespodziewanie zrezygnował ze stanowiska po zaledwie roku pełnienia funkcji. Zastąpić ma go były dyrektor generalny Chipotle Brian Niccol. Stanowisko ma objąć 9 września - informuje CNN.

Niemcy kłócą się z Turkami o kebab. Sprawę ma rozstrzygnąć Komisja Europejska

Komisja Europejska bada sprzeciwy Niemiec wobec tureckiej inicjatywy mającej na celu ochronę kebabu jako tradycyjnej specjalności narodowej. Jak powiedziała agencji prasowej dpa rzeczniczka komisji, chodzi o wyjaśnienie czy sprzeciw jest w ogóle zasadny.

Taylor Swift dała zarobić warszawskim restauracjom

Ruch wokół restauracji i w zagłębiach gastronomicznych Warszawy w dniach koncertów Taylor Swift na Stadionie Narodowym był o 18,4 proc. większy niż od początku tegorocznych wakacji.

3 mld zł w pudełkach na wycieraczkach

Rynek cateringu dietetycznego eksplodował podczas pandemii, ale jego popularność nie słabnie. W ostatnich latach rósł o niemal 20 proc. rocznie i tonie koniec rozwoju. Z oferty korzysta ok 14 proc. Polaków

Olimpiada zamieniła Paryż w twierdzę. Płaczą handel i gastronomia

Wymogi bezpieczeństwa podczas olimpiady źle wróżą barom, restauracjom i handlowi w Paryżu. Po spadku liczby klientów o 30 proc. w czerwcu te placówki obawiają się dalszych utrudnień, pojawiły się bariery, siatkowe płoty przed ogródkami. Niektóre lokale będą wręcz zamknięte podczas olimpiady. Olimpiada zaostrzyła problem pracowników sezonowych we Francji w okresie letnich urlopów.

Bary i puby szykują się na Euro 2024. Niepotrzebnie

Choć strefy kibica czy lokale gastronomiczne szykują się na większy ruch w związku z piłkarskimi mistrzostwami Europy, większość kibiców będzie oglądać transmisje w domu, a nie barze czy restauracji.

McDonald’s przyciągnie najbiedniejszych. Ale tylko przez miesiąc

Szykowana tania oferta dla amerykańskich konsumentów będzie dostępna tylko przez miesiąc. Tani zestaw za 5 dolarów ma pojawić się w lokalach McDonald’s pod koniec czerwca.