Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa

Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.

Publikacja: 03.11.2024 15:02

Thank God it's Friday!

Thank God it's Friday!

Foto: Bloomberg

Rohit Manocha, szef sieci TGI Fridays, poinformował w oświadczeniu, że działania, które podjęła firma są „trudne, ale konieczne”, by chronić „interesów naszych interesariuszy, w tym naszych krajowych i międzynarodowych franczyzobiorców oraz cenionych członków zespołu na całym świecie” – informuje CNN.

Upadłość dotyczy firmy macierzystej TGI Fridays, która zarządza 39 restauracjami, a nie franczyzobiorców kontrolujących pozostałe lokalizacje. Firma zapewniła sobie finansowanie, dzięki czemu wszystkie restauracje będą działały jak dotychczas podczas procesu upadłościowego.

Czytaj więcej

Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

TGI Fridays „zatrzymało zegar na płatności czynszu za ten miesiąc dla wynajmujących i innych dostawców, dając im chwilę wytchnienia na restrukturyzację” – powiedział John Bringardner, szef Debtwire, w rozmowie z CNN. Dodał, że firma macierzysta „prawdopodobnie będzie musiała zamknąć lub sprzedać nierentowne lokalizacje w ramach restrukturyzacji.”

TGI Fridays spopularyzował „happy hour”

TGI Fridays powstało w 1965 roku na Manhattanie jako miejsce spotkań singli i było jedną z pierwszych dużych sieci, które spopularyzowały koncepcję „happy hour”. Menu zawiera szeroki wybór klasycznych amerykańskich dań typu comfort food, w tym skrzydełka z kurczaka, skórki ziemniaczane i hamburgery.

TGI Fridays nigdy w pełni nie odbiło się po pandemii, która zamknęła restauracje na kilka miesięcy. Dodatkowo, presja inflacyjna na klientów z klasy średniej przyczyniła się do problemów finansowych tej prawie sześćdziesięcioletniej sieci.

Czytaj więcej

KFC zamyka ponad 100 lokali przez propalestyński bojkot

W styczniu 2024 roku TGI Fridays nagle zamknęło dziesiątki lokalizacji w Stanach Zjednoczonych i od tego czasu dyskretnie zamyka kolejne restauracje. W zeszłym tygodniu zamknęło 50 lokalizacji, co zmniejszyło ich liczbę do 163. Przed falą zamknięć w tym roku TGI Fridays miało około 270 lokalizacji w USA.

TGI Fridays jest własnością TriArtisan Capital Advisors, firmy private equity, więc wyniki finansowe nie są publikowane. Firma podała jednak w zeszłym roku, że całkowita sprzedaż ma osiągnąć 1,6 miliarda dolarów w 2022 roku, a sprzedaż w tych samych lokalizacjach w USA wzrosła o 8% w porównaniu do 2019 roku.

Rohit Manocha, szef sieci TGI Fridays, poinformował w oświadczeniu, że działania, które podjęła firma są „trudne, ale konieczne”, by chronić „interesów naszych interesariuszy, w tym naszych krajowych i międzynarodowych franczyzobiorców oraz cenionych członków zespołu na całym świecie” – informuje CNN.

Upadłość dotyczy firmy macierzystej TGI Fridays, która zarządza 39 restauracjami, a nie franczyzobiorców kontrolujących pozostałe lokalizacje. Firma zapewniła sobie finansowanie, dzięki czemu wszystkie restauracje będą działały jak dotychczas podczas procesu upadłościowego.

Pozostało 80% artykułu
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Gastronomia
Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”
Gastronomia
Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań
Materiał Promocyjny
Big data pomaga budować skuteczne strategie
Gastronomia
Pierwszy pozew. McDonald’s ma odpowiedzieć przed sądem za zatrucie klientów
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje