Spośród 61 osób, na temat których były dostępne informacje, regulator ds. zdrowia poinformował, że 22 osoby zostały hospitalizowane. U dwóch z nich rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, poważna choroba, która może powodować niewydolność nerek. Szczep E. coli O157:H7, który spowodował śmierć jednej osoby, ma powodować „bardzo poważną chorobę”, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i osób z obniżoną odpornością – informuje Reuter.
Czytaj więcej
Dzień po wybuchu epidemii E. coli związanej z kanapkami sieci McDonald’s w zachodniej części Stanów Zjednoczonych, w wyniku której jedna osoba zmarła, a 10 trafiło do szpitala, McDonald’s stara się minimalizować szkody i zapewnia klientów, że jego dania nadal są bezpieczne.
Największa na świecie sieć fast-food tymczasowo wstrzymała serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej ze swoich 14 000 restauracji w USA, które zostały dotknięte. Prawdopodobnym źródłem epidemii była pokrojona w paski cebula używana w Quarter Pounderze, a została ona dostarczona przez jednego dostawcę obsługującego trzy centra dystrybucyjne, jak wykazały wstępne ustalenia FDA oraz McDonald’s. Dostawcą był Taylor Farms, który wycofał również kilka partii żółtej cebuli wyprodukowanej w zakładzie w Kolorado.
Coraz więcej zarażonych bakterią E. coli w McDonald’s
McDonald's poinformował w piątek wieczorem, że cebula z zakładu Taylor Farms w Kolorado została dostarczona do około 900 restauracji w Kolorado, Kansas, Wyoming i częściach innych stanów w regionie. Firma poinformowała również, że podjęła decyzję o zaprzestaniu kupowania cebuli z tego zakładu na czas nieokreślony. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych poinformował, że chociaż cebula jest prawdopodobnym podejrzanym, jeden z jego partnerów stanowych testuje próbki wołowiny użytej w burgerze na obecność bakterii E. coli.
Czytaj więcej
Mężczyzna z Kolorado złożył pierwszy pozew przeciwko McDonald’s w związku z wybuchem epidemii E. coli, która do tej pory doprowadził do co najmniej 49 zachorowań w 10 stanach, w tym jednego zgonu.