KE prawdopodobnie zleci konsultacje w celu rozstrzygnięcia sporu. Jeżeli nie uda się znaleźć polubownego rozwiązania, sprawą powinna się zająć komisja złożona z przedstawicieli państw członkowskich UE, która zdecyduje, czy KE powinna zatwierdzić wniosek, czy nie.
Czytaj więcej
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała kebaby. Wyniki nie zachęcają do konsumpcji.
Kto ma prawo do kebabu?
Międzynarodowe Stowarzyszenie Kebabów z siedzibą w Stambule złożyło wniosek o wpisanie kebabu na unijną listę „gwarantowanych tradycyjnych specjałów” już w 2022 roku. Jeśli zostanie on uwzględniony, w przyszłości mięsa na kebab będą musiały być produkowane w całej UE według jednolitych i restrykcyjnych zasad. Nie ma to jednak wpływu na przygotowanie dań z kebabu. Nie byłoby na przykład żadnych przepisów określających, jaki rodzaj sałatki i sosu trafić do „kanapki” z kebabem.
W Niemczech ten pomysł spotkał się z dużym oporem. Negatywnych konsekwencji dla niemieckich producentów i restauracji obawia się m.in. Ministerstwo Rolnictwa. Krytykuje ono fakt, że turecki wniosek wyklucza wykorzystanie cielęciny i młodej wołowiny oraz mięsa indyczego do produkcji kebabu, co jest powszechne w Republice Federalnej.
Czytaj więcej
44 proc. Polaków kupuje hot-dogi na stacjach benzynowych i to decydowanie najpopularniejsza przekąska dostępna w tego typu miejscach.