"Historia makaronu": Jak posypywać do smaku

Zawrotna kariera makaronu to historia ostatnich zaledwie 150 lat – przekonuje badacz gastronomii Luco Cesari.

Publikacja: 10.06.2022 17:00

"Historia makaronu": Jak posypywać do smaku

Foto: materiały prasowe

Po analizie kilkudziesięciu dawnych książek kucharskich chce w swojej nowej książce obalić mity na temat włoskich dań z makaronem i pokazać, jak bardzo te potrawy zmieniały się w ciągu półtora wieku.

Czytaj więcej

Influencer w wielkim mieście

Jedna z nich to spaghetti alla carbonara. Pierwsze przepisy powstały w USA, a składnikami były żółtka jaj, małże i bekon. Kluczowe z dzisiejszej perspektywy śmietana, boczek, ser i pieprz pojawiały się dopiero w kolejnych wersjach receptury. Nazwa potrawy, czytamy, mogła wziąć się od obwoźnych sprzedawców węgla, czyli karbonariuszy, którzy byli miłośnikami tego dania, albo od czarnego jak węgiel rynku, z którego pozyskiwano produkty.

Czytaj więcej

"Dzienniki. Tom 1. 1882–1883": Cierpienia młodego Stefana Żeromskiego

W książce są też praktyczne podpowiedzi: dlaczego gnocchi nie powinno się robić z młodych ziemniaków, jak w różnych wariantach przygotować lasagne, oraz instrukcje, jak posypywać makaron parmezanem, by wydobyć najlepszy smak, a także w jaki sposób tradycyjny mięsny sos ragù przygotować w wersji wegańskiej – na bazie selera naciowego, pomidorów, marchwi i natki pietruszki. Modyfikacje tego typu często były efektem kulinarnych eksperymentów we włoskich domach, gdy na przykład mąż chciał przygotować posiłek, który doda jego żonie jak najwięcej sił po porodzie.

Czytaj więcej

Majonez, pralka i scyzoryki

„Historię makaronu” warto mieć przy sobie w czasie wizyty w restauracji, w której pracują Włosi. Te informacje i włoskie nazwy mogą otworzyć drogę, by dokładniej dowiedzieć się, jak zorganizować udaną spaghettatę, czyli posiadówkę przy makaronie.

Po analizie kilkudziesięciu dawnych książek kucharskich chce w swojej nowej książce obalić mity na temat włoskich dań z makaronem i pokazać, jak bardzo te potrawy zmieniały się w ciągu półtora wieku.

Jedna z nich to spaghetti alla carbonara. Pierwsze przepisy powstały w USA, a składnikami były żółtka jaj, małże i bekon. Kluczowe z dzisiejszej perspektywy śmietana, boczek, ser i pieprz pojawiały się dopiero w kolejnych wersjach receptury. Nazwa potrawy, czytamy, mogła wziąć się od obwoźnych sprzedawców węgla, czyli karbonariuszy, którzy byli miłośnikami tego dania, albo od czarnego jak węgiel rynku, z którego pozyskiwano produkty.

Plus Minus
Trwa powódź. A gdzie jest prezydent Andrzej Duda?
Plus Minus
Liga mistrzów zarabiania
Plus Minus
Jack Lohman: W muzeum modlono się przed ołtarzem
Plus Minus
Irena Lasota: Nokaut koni
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Plus Minus
Mariusz Cieślik: Wszyscy jesteśmy wyjątkowi