W ramach badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Biological Research”, przeprowadzono eksperymenty na szczurach. Zespół naukowców podzielił zwierzęta na dwie grupy – połowa z nich przez dziewięć tygodni była na standardowej diecie zawierającej około 11 proc. tłuszczu, zaś reszta – na diecie wysokotłuszczowej zawierającej 45 proc. tłuszczu, przede wszystkim tłuszcze nasycone, pochodzące z produktów zwierzęcych. Podczas badania eksperci – chcąc ocenić mikrobiom zwierząt, czyli bakterie jelitowe – analizowali próbki kału. Po zakończeniu eksperymentu szczury poddano także testom behawioralnym. Wyniki badania są zaskakujące – wykazały one bowiem, że dieta wysokotłuszczowa wpływa nie tylko na bakterie jelitowe, ale pośrednio także na substancje chemiczne w mózgu.
Czytaj więcej
Najnowsze badanie potwierdziło, że diety wykluczające produkty odzwierzęce zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów.
Dieta wysokotłuszczowa może nasilać stany lękowe. Dlaczego?
Grupa szczurów przydzielona do diety wysokotłuszczowej, oczywiście przybrała na wadze. Zaobserwowano u niej również znacznie mniejsze zróżnicowanie bakterii jelitowych oraz większą różnorodność flory bakteryjnej. Zauważono także przewagę liczby bakterii typu Firmicutes nad bakteriami Bacteroidetes, którą połączyć można z dietą wysoko przetworzoną oraz otyłością. Szczury będące na diecie wysokotłuszczowej wykazywały także wyższą ekspresję trzech genów –tph2, htr1a i slc6a4 – zaangażowanych w produkcję i sygnalizację neuroprzekaźnika serotoniny – szczególnie w obszarze pnia mózgu znanym jako jądro grzbietowe szwu (cDRD), które jest powiązane ze stresem i niepokojem.
Naukowcy podkreślają, że choć serotoninę nazywa się "hormonem szczęścia”, to pewne podzbiory neuronów serotoninowych mogą – po aktywacji – wywoływać u zwierząt reakcje podobne do lęku. Podwyższona ekspresja tph2, czyli hydroksylazy tryptofanu, w cDRD została powiązana z zaburzeniami nastroju i zaburzeniami psychicznymi związanymi ze stresem u ludzi.
Czytaj więcej
Badania na myszach wykazały, że dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa obciąża komórki serca, nerek, mózgu i wątroby, ale skutki mogą być odwracalne.