Dieta Polaków już wcześniej nie była zbyt zdrowa (czego dowodem jest szybki wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością), a wysoka inflacja, widoczna szczególnie w cenach żywności, może ten problem jeszcze pogłębić. Wskazuje na to badanie firmy Inquiry, które w lutym br. objęło 2012-osobową, reprezentatywną grupę dorosłych Polaków.
Czytaj więcej
O tej porze roku Europa jest uzależniona od dostaw z Hiszpanii i Maroka. A tam atak zimy zniszczył uprawy. W efekcie pomidory kosztują w Polsce nawet 35 zł za kg. W brytyjskich sklepach w ogóle ich zabrakło.
Aż 30 proc. z nich ocenia, że obecna sytuacja ekonomiczna, na czele z podwyżkami cen artykułów spożywczych, wpływa na pogorszenie ich nawyków żywieniowych. Co prawda część uczestników badania ocenia, że w obecnych warunkach odżywiają się zdrowiej niż wcześniej, lecz jest ich (12 proc.) zdecydowanie mniej. (Pozostali nie widzą wpływu inflacji albo nie wiedzą, czy i jak zmieniła ich dietę).
– Wysokie ceny wpływają obecnie na niemal każdy aspekt naszego życia, również na jakość odżywiania – komentuje Agnieszka Górnicka, prezeska firmy Inquiry. Jak wyjaśnia, rosnące koszty utrzymania powodują, że wielu konsumentów rezygnuje z lepszej jakościowo droższej żywności, w tym produktów eko czy bio.