Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu wydał ważny wyrok dotyczący wprowadzonej od 1 stycznia 2021 r. specjalnej opłaty od napojów z dodatkiem cukrów, zwanej także podatkiem od cukru. Wynika z niego, że branża piwowarska musi się liczyć z większymi wydatkami.
Sprawa dotyczyła unijnego dystrybutora piwa. Spółka we wniosku o interpretację wyjaśniła, że w Polsce posiada oddział, na którego zlecenie polskie browary wytwarzają piwo, w tym bezalkoholowe o smaku owocowym.
Spółka szczegółowo opisała proces jego produkcji. Jednym z jej etapów jest fermentacja, w wyniku której w piwie dochodzi do naturalnego powstania cukrów prostych, tj. głównie glukozy, fruktozy, sacharozy i maltozy. Spółka zaznaczyła, że cukry oraz inne substancje słodzące dodawane są dopiero do produktu finalnego, tj. piwa bezalkoholowego smakowego.
Piwo zatem, któremu nie został nadany jeszcze inny niż naturalny smak i nie zostało dosłodzone, ma w składzie wyłącznie cukry występujące w piwie naturalnie, np. w owocach.
Spółka twierdziła, że podatkiem od cukru w tym przypadku powinny zostać objęte wyłącznie cukry dodane w wyniku zmieszania piwa z dodatkami słodzącymi.