Wina Mazurka: Podano do stołu

Czerwone, lekkie, przyjemne, z bąbelkami – czy to nie jest przepis na wino idealne? Idealne może nie, ale lambrusco podbija serca na całym świecie.

Publikacja: 25.11.2022 17:00

Fattoria Moretto Tasso 65 zł   Fattoria Moretto Canova    Fattoria Moretto Semprebon Amabile 69 zł

Fattoria Moretto Tasso 65 zł Fattoria Moretto Canova Fattoria Moretto Semprebon Amabile 69 zł

Foto: Winecorner.pl

Od kilku lat na lambrusco również my spoglądamy coraz łaskawiej. Może nie tak, jak na prosecco, choć ono także okupuje wszystkie półki sklepowe – od najniższych, z winami przemysłowymi, masowymi po te wyższe, z bardziej wyrafinowanymi. Po prostu niejednemu psu Burek, mamy więc lambrusco ambitne i wybitne, no i mamy takie w półtoralitrowych, plastikowych butelkach. A co to w ogóle jest? Przede wszystkim lambrusco to szczep, a nawet cała rodzina szczepów czerwonych winogron uprawianych w północnych Włoszech.

Czytaj więcej

Idealne wino na Boże Narodzenie

A skoro już tam jesteśmy… Takie nazwy jak Parma czy Modena brzmią od razu jak nazwy dań i w istocie skojarzenie lambrusco z jedzeniem jest słuszne. Prócz parmezana i wybitnych oliw balsamicznych z Modeny cały region to królestwo szynek z parmeńską na czele. Jemy szynki i wędliny surowe, jemy wieprzowinę przyrządzoną na kilka sposobów, jemy wreszcie kluski, tamtejsze wersje pierogów. A do wszystkiego, jako się rzekło, podajemy lambrusco.

Po prostu niejednemu psu Burek, mamy więc lambrusco ambitne i wybitne, no i mamy takie w półtoralitrowych, plastikowych butelkach.

Podobnie jak kuchnia, której towarzyszy, lambrusco nie jest winem najbardziej wyrafinowanym. Wręcz przeciwnie, to wino rustykalne, proste, stworzone do tego, by pić je razem, archetyp wina biesiadnego. Lambrusco – zwłaszcza to lepsze – zwykle bywa wytrawne (secco), czasem półwytrawne (amabile), rzadziej słodkie (dolce). Niemal zawsze jest winem musującym, choć stopień jego bąbelkowatości bywa bardzo różny, ale – powtórzmy – nie nadaje się do wznoszenia toastów, to wino do stołu.

Czytaj więcej

Robert Mazurek: Klawy los krowy

Fattoria Moretto to lambruskańska Serie A, organiczny, naturalny producent wypuszczający wina świetnej jakości. Polecam z dziką rozkoszą ultrawiśniowe Fattoria Moretto Tasso. A jeśli nie ono, to Fattoria Moretto Canova, najlepsze wino tego producenta, urzekające ciemnymi owocami. Czarna etykieta skrywa bardzo ciemne, porzeczkowo-jeżynowe wino o zaskakująco solidnej budowie. Ostatnio świetnie sprawdzało się u mnie do pizzy. Semprebon Amabile to bardzo prostolinijna, szczera, owocowa kąpiel, w której naturalny cukier tylko podkręca smaki. I choć od lat wierny jestem Canovie, to wiem, że to właśnie Semprebon Amabile naród pokocha bez reszty. To może być najpyszniejsze wino, jakie piliście państwo tej jesieni. Aha, pić wiadrami.

Od kilku lat na lambrusco również my spoglądamy coraz łaskawiej. Może nie tak, jak na prosecco, choć ono także okupuje wszystkie półki sklepowe – od najniższych, z winami przemysłowymi, masowymi po te wyższe, z bardziej wyrafinowanymi. Po prostu niejednemu psu Burek, mamy więc lambrusco ambitne i wybitne, no i mamy takie w półtoralitrowych, plastikowych butelkach. A co to w ogóle jest? Przede wszystkim lambrusco to szczep, a nawet cała rodzina szczepów czerwonych winogron uprawianych w północnych Włoszech.

Pozostało 80% artykułu
Plus Minus
Mistrzowie, którzy przyciągają tłumy. Najsłynniejsze bokserskie walki w historii
Plus Minus
„Król Warmii i Saturna” i „Przysłona”. Prześwietlona klisza pamięci
Plus Minus
Tomasz P. Terlikowski: Polityczna bezdomność katolików
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Ryszard Ćwirlej: Odmłodziły mnie starocie
Materiał Promocyjny
Zarządzenie samochodami w firmie to złożony proces
teatr
Mięśniacy, cheerleaderki i wszyscy pozostali. Recenzja „Heathers” w Teatrze Syrena