Myślę ciepło o południowoafrykańskim Robertson z wielu powodów, nie tylko dlatego, że podczas sierpniowej fali chłodów znalazłem tam ciepły hotel. 200-letnie miasteczko ma niezaprzeczalny urok, piękne białe domy w kolonialnym stylu, neogotyckie, protestanckie kościoły, uliczki w cieniu platanów. Prawdziwe życie dalekie od sielskiego obrazka jest w slumsach na przedmieściach, a za nimi rozciąga się dolina znana z wina i róż. Tym pierwszym zajęła się rodzina znad Loary, która na pustkowia Afryki przyjechała w czasach, kiedy u nas królował Sobieski, a dziś robią w Springfield Estate swe wina „tak naturalnie, jak to możliwe i jak to robiono wieki temu”.

Sprzedażowym hitem w RPA jest sauvignon blanc i tu nie jest inaczej. Life From Stone 2022 oraz Special Cuvee 2021 kuszą obłędnym, zwłaszcza w przypadku Życia z Kamienia, bukietem jak wszystkie sauvignony spoza Europy, dużo w nich marakui i liścia porzeczki. Ponieważ właściciel Springfield, Abrai, codziennie je złowione przez siebie ryby, to stworzono kupaż do tych dań, mineralno-cytrusowe Miss Lucy 2021. Za co kocham Springfield? Choćby za eksperymenty, bo czymże innym jest obsadzanie tutejszych parceli szczepem z północy Hiszpanii? Albarino 2021 to dopiero trzeci, ale obiecujący rocznik – słonawy, pełny, limonkowo-grejpfrutowy. Serię win białych kończy największa chluba, czyli chardonnay. Wild Yeast Chardonnay 2021 ze swym ananasowo-cytrusowym posmakiem, z wyraźną nutą trawy jest świetne, lecz arcydziełem jest miodowo-pomarańczowe, delikatne, kremowe Methode Ancienne Chardonnay 2019 – wybitne wino.

Wina czerwone to nie tylko Pinot Noir 2020, skądinąd naprawdę smaczny i soczysty. Mamy dwie etykiety cabernet sauvignon – hiperpijalne Whole Berry Cabernet Sauvignon 2019 o potężnym bukiecie – oraz dumne, tradycyjne, powłóczyste, wspaniałe Methode Ancienne Cabernet Sauvignon 2016. Majestatyczne wino, ale moje serce skradł tańszy kupaż The Work of Time 2016, w którym czas przemienił grona w jedwab. Jest tu wszystko, mnóstwo dojrzałych owoców, ale bez dżemu. Cudo, idealne wino na Boże Narodzenie. I powiedzcie mi teraz, dlaczego takich win nie ma w Polsce?