Jeśli na jedzeniu pojawiła się pleśń, wyrzuć je w całości - instruuje Główny Inspektorat Sanitarny. I przypomina, że pleśń wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Nie wystarczy bowiem odkroić spleśniałej części owocu, gdyś reszta produktu jest także zaatakowana pleśnią, nawet jeśli tego nie widać gołym okiem.
Pleśń należy do królestwa grzybów. Zaliczane są do niego też grzyby kapeluszowe i drożdże. Pleśń charakteryzuje się nitkowatymi strzępkami i szarym, białym lub zielonkawym kolorem nalotu. Zarodniki pleśni unoszą się w powietrzu i gdy osiadają, rozwija się z nich grzybnia.
Istnieje wiele rodzajów pleśni – zależnie od miejsca, w którym się znajdują oraz tego, w jaki sposób działają na organizm. Wśród gatunków groźnych występują:
- buławinka czerwona – jej przetrwalniki są w winie, miodzie, płatkach zbożowych i pieczywie razowym. Powoduje alergie pokarmowe.