Choć inflacja spadała w czerwcu do 11,5 proc. r./r., to ceny żywności w tym samym czasie wzrastały bardziej, bo aż o 17,7 proc. A ceny samego mięsa – o 13,6 proc. Tylko od początku roku ceny wieprzowiny, będącej najpopularniejszym mięsem na polskim grillu, wzrosły o 9,5 proc. Drób podrożał o 2 proc., a wołowina – o 1,5 proc. Jeśli ktoś wybiera na grilla kiełbasę, to wędliny podrożały o 6,2 proc. Miłośnicy ryb i owoców morza także płacą więcej, bo te zdrożały o 4,9 proc. – Najbardziej inflacja uderzyła jednak w wegetarian, gdyż ceny warzyw od początku roku skoczyły aż o 16,5 proc. – mówi Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro.
Czytaj więcej
Nadal mocno drożeje żywność. Mimo niepewności związanej z pogodą prognozy dla jej produkcji i cen są ostrożnie optymistyczne. A rosyjska blokada ukraińskiego eksportu nie destabilizuje już rynków tak mocno jak w 2022 r.
A jak już pisaliśmy w „Rzeczpospolitej”, z comiesięcznego raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych”, autorstwa UCE RESEARCH i Uczelni WSB Merito, wynika, że w czerwcu br. zakupy w sklepach były droższe średnio o ponad 18 proc. r./r. Same art. spożywcze i napoje bezalkoholowe poszły w górę o niemal 17 proc. W maju tego typu produkty podrożały o 18,4 proc., w kwietniu – o 19,1 proc., a w marcu – o 23,2 proc. W czerwcu największy wzrost odnotowały warzywa – o ponad 38 proc.. Wśród nich najbardziej podrożały marchew i cebula – a grilla bez cebuli trudno sobie wyobrazić. Dobrze chociaż, że produkty tłuszczowe potaniały średnio o 8,1 proc.. Cena oleju spadła o 18,6 proc., a masła – o 10,2 proc. To dobre wieści dla grillujących.
Czytaj więcej
Spragnionym wakacyjnego wypoczynku inflacja okazuje się niestraszna. Pomimo znaczącego wzrostu cen liczba wyjazdów turystycznych wzrosła.
Wzrosty cen w Polsce są wynikiem wzrostów cen światowych. Ceny światowe wieprzowiny wzrosły od początku roku o 26 proc. w dolarach, a po uwzględnieniu umocnienia się złotego wobec amerykańskiej waluty o 9,5 proc., oznacza to wzrost dla Polaków o 14 proc. Wzrost cen jest efektem rosnącego popytu na świecie. Wieprzowina stanowi dla wielu konsumentów na świecie alternatywę dla wołowiny, która jest obecnie rekordowo droga (jej cena wzrosła od początku roku o 16 proc. w dolarze i 5 proc. w złotym). Za kilogram wołowiny na rynku światowym można obecnie kupić aż 2,4 kg wieprzowiny, trudno się dziwić konsumentom, że w okresie obaw dotyczących recesji wybierają taką tańszą opcję. Wpływ na wzrost cen wieprzowiny na świecie ma także rosnący popyt na nią ze strony Chin, a także pojawiające się w USA przepisy poprawiające dobrostan hodowanych zwierząt.