W statystykach rezerwacyjnych biur podróży dokonywanych w lipcu liczba turystów zwiększyła się w porównaniu z ubiegłym rokiem o kilkanaście procent, choć koszt urlopowych wyjazdów zwiększył się o przeszło jedną piątą – wynika z danych Travelplanet. Jeśli ubiegłoroczny lipcowy wypoczynek kosztował średnio 3,3 tys. zł od osoby, to w tym roku trzeba było wydać o przeszło 600 zł więcej.
Czytaj więcej
Od początku roku wieprzowina zdrożała już o 9,5 proc., a drób – o 2 proc. W najgorszej sytuacji są wegetarianie, bo warzywa podrożały jeszcze bardziej.
Biorąc pod uwagę organizowane przez biura podróży wyjazdy krajowe i zagraniczne, okazuje się, że wakacje w Polsce, choć najtańsze, to w porównaniu r./r. podrożały najbardziej. Travelplanet ocenia wzrost kosztów na aż 45 proc., przy czym na krajowe wczasy zamawiane poprzez biura podróży średnio wydawano na osobę niespełna 1,5 tys. zł, z zastrzeżeniem że dotyczyło to wyjazdów sześciodniowych i krótszych. Ta kwota nie obejmuje jednak kosztów dojazdu, które w cenie wycieczek zagranicznych, w większości trwających siedem–osiem dni, mają znaczący udział.
W lipcu liderem zagranicznych kierunków turystycznych okazała się Turcja, której tegoroczny udział w rynku zwiększył się z 31,1 do 35,4 proc. – Dodatkowo na polski rynek weszli nowi touroperatorzy, oferujący Turcję w cenach dumpingowych – informuje Travelplanet.
Czytaj więcej
Nadal mocno drożeje żywność. Mimo niepewności związanej z pogodą prognozy dla jej produkcji i cen są ostrożnie optymistyczne. A rosyjska blokada ukraińskiego eksportu nie destabilizuje już rynków tak mocno jak w 2022 r.