Po raz pierwszy w historii Ferrero chce zatrudnić "nieprofesjonalistów" do testowania smaku swych produktów, w tym właśnie Nutelli. Praca-marzenie dla każdego dziecka na świecie, a przypuszczalnie także dla wielu dorosłych, ma polegać na degustacji składników, w tym różnych rodzajów kakao i orzechów, które są używane w słynnym kremie.
Ogłoszenie o pracę zostało opublikowane przez firmę Openjobmetis, działającą w imieniu Soremartec Italia srl - firmy badawczo-rozwojowej Nutelli.
Niczym sprzątacze, zatrudniani jako "konserwatorzy powierzchni płaskich", 60 degustatorów Nutelli będzie mogło na swoim profilu w mediach społecznościowych napisać "znawca sensoryczny". Praca nie będzie specjalnie czasochłonna - wystarczy dwa razy w tygodniu stawić się w głównej siedzibie firmy w mieście Alba w Piemoncie. Wymagane doświadczenie? Absolutnie żadne.
Rola samego "znawcy sensorycznego" nie jest nowa, ale jak dotąd firma powierzała to ważne zadanie wyłącznie swoim pracownikom, w drodze wewnętrznej rekrutacji - informuje dziennik "La Reppublica". Teraz do pracy może zgłosić się każdy. W istocie firma podkreśla wręcz, że kandydat, który nie jest dobrze wykształcony w zakresie odżywiania czy technik żywieniowych ma większe szanse na przyjęcie.
Wybrane 60 osób rozpocznie pracę 30 września, od trzymiesięcznego kursu doskonalenia zmysłów zapachu i węchu oraz nauki niezbędnej terminologii. Wówczas lista "znawców" zostanie ograniczona do czterdziestki, która zostanie podzielona na dwa panele degustacyjne.