Ukraińcy uważają, że ich sukces to wyraz solidarności. I rzeczywiście ukraiński alkohol skutecznie wyparł rosyjską konkurencję na rynku, który wart jest 46,6 mld dolarów. A od lutego 2022 i konsumenci, i importerzy przestali zamawiać rosyjskie alkohole. Oczywiście pozostały wódki o nazwach brzmiących po rosyjsku, jak Smirnoff należący do brytyjskiej grupy Diageo czy Stolichnaya, która jest produkowana na Łotwie. W tej sytuacji Łotyszom i firmom polskim wyrosła silna konkurencja — pojawiły się mało wcześniej znane marki ukraińskie. Ich produkcja rośnie. Chociaż, co zrozumiałe, nieustannie napotyka na trudności.
Nemiroff, który teraz jest najpopularniejszą ukraińską marką na rynkach zachodnich, musiał wstrzymać produkcję przez miesiąc od wybuchu wojny. Gorzelnie ma w mieście Nemiriw, 250 kilometrów na południowy zachód od Kijowa. Produkcja była tam niemożliwa, bo regularnie wyłączano prąd z powodu rosyjskich ataków na ukraińską infrastrukturę energetyczną. Mimo tego Ukraińcy zdołali przywrócić dostawy i odnotowali mocny wzrost eksportu, który tylko w przypadku Wielkiej Brytanii podwoił się. Nemiroff jest w tej chwili marką wódki, która znalazła się na 3. miejscu najchętniej kupowanych w sklepach wolnocłowych. Przed nią są tylko Smirnoff i Absolut.
Czytaj więcej
Francuzi zaangażowali ChatGPT do produkcji wina. Sztuczna inteligencja przejęła obowiązki enologa w jednej z francuskich winnic. Powstanie kilkaset butelek wina „wymyślonego” przez AI.
Ukraińscy producenci są przekonani, że to wpływ wielkiej solidarności z ich krajem i dzięki temu są w stanie wspierać także budżet w swoim kraju. — Musieliśmy zmierzyć się z ostrzałem, przerwami w dostawach energii, ale i tak udaje nam się i produkować, i eksportować wódkę — mówił Bloombergowi Dima Deinega, właściciel marki Dima’s. Zysk, który mu pozostaje dzieli z instytucjami charytatywnymi działającymi na Ukrainie.
Wódczany biznes i eksport rozwijały się na Ukrainie jeszcze przed wojną. Ten kraj, tak samo jak Polska i Rosja, należy do tzw. pasa wódczanego, gdzie alkohol jest produkowany wyłącznie z żyta, kartofli, pszenicy i pszenżyta, owsa, wody i drożdży. I Polska jest krajem, gdzie zasady produkcji są najbardziej surowo przestrzegane.