Owady w jedzeniu? Producent czekolady cieszy się i deklaruje gotowość

Propozycja czekolady „Ganze Grille” od Ritter Sport rozpaliła emocje. Szczególnie u tych, którzy nie zwrócili uwagi na hasztagi.

Publikacja: 16.02.2023 13:49

Owady w jedzeniu? Producent czekolady cieszy się i deklaruje gotowość

Foto: Adobe Stock

Nowe przepisy UE pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów (np. szarańczy) jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Unia ogólnie poszerzyła zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci jednak muszą o tym informować konsumentów.

Czytaj więcej

Nie chcesz jeść owadów? Uważnie czytaj etykiety, bo być może i tak je jesz

Kwestia jadalnych owadów rozpala emocje, czego dowodem są emocje, które udało się wywołać niemieckiemu producentowi czekolady – firmie Ritter Sport. Firma na swoim Instagramie poinformowała, że proponuje „proteinową edycję” czekolady o nazwie „Ganze Grille”

- Świerszcze w jedzeniu? Od dziś dozwolone! Od dawna jesteśmy gotowi - wy też? – poinformowała firma w poście.

Na zdjęciu opakowania widać świerszcza, a opis sugeruje, że w czekoladzie są całe owady.

Post rozpętał sporych (jak na rozmiar profilu) burzę. Głównie oburzenia ze strony osób, które uważają, że jedzenie owadów jest obrzydliwe oraz tych, które obawiają się, że będą do tego zmuszane. Mało który z krytyków zwrócił uwagę na hasztagi, z których jeden jasno mówił, że na owady w czekoladzie produkowane w Europie jeszcze trzeba będzie poczekać. Ritter Sport oznaczył bowiem jasno, że czekolada Ganze Grille jest #fakesorte i firma w ogóle, jak zdradziła w komentarzach, nie planuje na ten moment wykorzystywać owadów przy produkcji swoich wyrobów.

Większość komentarzy pod postem jest, jak zauważa serwis nordbayern.de, negatywna. Jednak Ritter Sport nie usuwa postu i w kolejnych odpowiedziach wciąż podkreśla, że „Ganze Grille” było żartem.

Tymczasem słodycze z owadami są już dostępne na europejskim rynku. Znalezienie świerszczy w czekoladzie czy kandyzowanych nie przedstawia problemu przy szukaniu w e-sklepach. Znacznie trudniej znaleźć je w sklepach stacjonarnych, ale to zapewne kwestia czasu.

Nowe przepisy UE pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów (np. szarańczy) jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Unia ogólnie poszerzyła zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci jednak muszą o tym informować konsumentów.

Kwestia jadalnych owadów rozpala emocje, czego dowodem są emocje, które udało się wywołać niemieckiemu producentowi czekolady – firmie Ritter Sport. Firma na swoim Instagramie poinformowała, że proponuje „proteinową edycję” czekolady o nazwie „Ganze Grille”

Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła
Przemysł spożywczy
Śniadanie drożeje. Masło w górę, jajek mało, następny może być chleb
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Przemysł spożywczy
Kimchi ofiarą zmian klimatu