Ministerstwo przemysłu poinformowało, że koszt spaghetti i innych włoskich makaronów wzrósł w marcu o 17,5 procent rok do roku, pomimo spadku cen pszenicy.
Cena makaronu, który jest podstawowym produktem spożywczym we Włoszech - ostatnio przekroczyła dwa euro za kilogram – informuje agencja informacyjna ANSA.
W tym miesiącu włoskie ceny konsumpcyjne zharmonizowane w UE (HICP) wzrosły ogółem o 8,1 procent – przypomina Reuters.
Czytaj więcej
Ceny żywności w Europie utrzymują się na wysokim poziomie i spadną dopiero w dalszej części roku – uważają analitycy Allianz Trade.
Rozmowom kryzysowym będzie przewodniczyć wyznaczony przez rząd organ nadzorujący inflację. Spotkanie wyznaczono na 11 maja i będzie to pierwsze posiedzenie nowego komitetu powołanego do monitorowania nietypowych ruchów cen - poinformowało ministerstwo. Wezmą w nim udział właściwe organy oraz stowarzyszenia branżowe i konsumenckie.