Ferrero wycofuje Kinder ze sklepów w USA i w Polsce. Ryzyko salmonelli

Choć żaden produkt firmy nie wykazał obecności niebezpiecznych bakterii, firma woli chuchać na zimne.

Publikacja: 08.04.2022 16:20

Ferrero wycofuje Kinder ze sklepów w USA i w Polsce. Ryzyko salmonelli

Foto: Adobe Stock

Potencjalne skażenie salmonellą wystarczyło, by ze sklepów w USA Ferrero zaczęło wycofywać asortyment niektórych swoich produktów. Z półek amerykańskich placówek handlowych znikają Kinder Happy Moments i Kinder Mix Chocolate Treats. Włoski koncern twierdzi, że decyzję podjął po tym, jak w fabryce, z której pochodzi czekolada użyta do wyprodukowania słodyczy, wykryto salmonellę.

To już kolejne wycofania produktów Ferrero ze sklepów w związku z wykryciem salmonelli u belgijskiego dostawcy. Przy tym, dotychczas wycofywano słodycze ze sklepów w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych krajach Azji. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaleciła, by nie spożywać jajek niespodzianek z terminem przydatności do spożycia między 11 lipca a 7 października 2022, a Ferrero sukcesywnie wycofuje produkty ze sklepów. Wycofywane są też zestawy Kinder Easter Egg (150g), Kinder Mini Eggs (75g), Kinder Schokobons (200g) oraz Kinder Surprise (100g). Wszystkie wycofywane słodkości wyprodukowano u tego samego belgijskiego dostawcy.

Ferrero w oświadczeniu cytowanym przez BBC podkreśliło jednak, że żaden z produktów marki Kinder nie miał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli, ale zdecydowanie sprawa traktowana jest „poważnie”. Przed Wielkanocą zazwyczaj rośnie sprzedaż jajek z niespodzianką.

Czytaj więcej

Światowe ceny żywności biją kolejne rekordy

Jednak w Wielkiej Brytanii łączy się słodycze Kinder Surprise z epidemią salmonelli, w której ucierpiało już ponad 60 osób. Sprawę salmonellozy badają również unijne instytucje odpowiedzialne za ochronę zdrowia – zgłoszono bowiem podejrzane przypadki z co najmniej 9 krajów, w tym z Niemiec, Francji i Belgii, związane ze zjedzeniem czekolady.

Koncern wycofuje swoje słodycze również z polskich sklepów. Jak głosi oficjalny komunikat na polskiej stronie:

W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży określonych partii produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g oraz Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons.

Wszystkie wskazane produkty zostały wyprodukowane w Belgii.

Produkt: Kinder Schoko-Bons

Gramatura: 46g, 125g, 200g

Data minimalnej trwałości: 25.05.2022 – 23.08.2022

Partie: Wszystkie”.

Salmonella może powodować ciężkie infekcje u dzieci, osób starszych i osób z upośledzoną odpornością.

Potencjalne skażenie salmonellą wystarczyło, by ze sklepów w USA Ferrero zaczęło wycofywać asortyment niektórych swoich produktów. Z półek amerykańskich placówek handlowych znikają Kinder Happy Moments i Kinder Mix Chocolate Treats. Włoski koncern twierdzi, że decyzję podjął po tym, jak w fabryce, z której pochodzi czekolada użyta do wyprodukowania słodyczy, wykryto salmonellę.

To już kolejne wycofania produktów Ferrero ze sklepów w związku z wykryciem salmonelli u belgijskiego dostawcy. Przy tym, dotychczas wycofywano słodycze ze sklepów w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych krajach Azji. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaleciła, by nie spożywać jajek niespodzianek z terminem przydatności do spożycia między 11 lipca a 7 października 2022, a Ferrero sukcesywnie wycofuje produkty ze sklepów. Wycofywane są też zestawy Kinder Easter Egg (150g), Kinder Mini Eggs (75g), Kinder Schokobons (200g) oraz Kinder Surprise (100g). Wszystkie wycofywane słodkości wyprodukowano u tego samego belgijskiego dostawcy.

Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła
Przemysł spożywczy
Śniadanie drożeje. Masło w górę, jajek mało, następny może być chleb
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Przemysł spożywczy
Kimchi ofiarą zmian klimatu