Już niedługo z półek sklepowych mogą zniknąć produkty o charakterystycznym smaku i zapachu wędzonki nadawanym przez popularny rodzaj środka aromatyzującego, tzw. „aromat dymu wędzarniczego”. To rezultat badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („EFSA”) oraz podjętych w ich wyniku prac legislacyjnych na poziomie Unii Europejskiej.
Aromaty dymu wędzarniczegogo to popularne środki aromatyzujące otrzymywane w wyniku frakcjonowania i oczyszczania skondensowanego dymu. Są dodawane do żywności, by nadać jej wędzony smak lub zapach np. do mięs czy serów (jako alternatywa dla tradycyjnego wędzenia), ale też do popularnych przekąsek typu chipsy czy do sosów. Ich zastosowanie w żywności jest dozwolone tylko wówczas, gdy w sposób wystarczający zostało przedstawione, że nie stwarza to ryzyka dla zdrowia ludzkiego, ani nie wprowadza w błąd konsumentów. Takie aromaty, aby mogły zostać dopuszczone do stosowania w produkcji żywności, muszą ponadto przejść procedurę oceny bezpieczeństwa i wydawania zezwoleń oraz trafić do odpowiedniego wykazu tzw. początkowych koncentratów dymnych i początkowych frakcji smołowych.
Czytaj więcej
Problemem nie jest samo nazewnictwo. Konsument może być błędnie przekonany o takiej samej wartości odżywczej gwarantowanej przez zamienniki, jaką oferować mogą produkty mięsne – mówi dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, wspólniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Do 1 stycznia 2024 r. odpowiednie zezwolenia posiadało dziesięć środków aromatyzujących (numery wpisów w wykazie ustanowionym w rozporządzeniu 1321/2013: od SF-001 do SF-010).
Zezwolenia na ww. aromaty zostały wydane 1 stycznia 2014 r. Udzielono ich jednak nie na czas nieokreślony, ale na dziesięć lat, czyli właśnie do 1 stycznia 2024 r. Po upływie tych dziesięciu lat zezwolenia wymagały odnowienia na kolejne dziesięć lat. Wnioski o odnowienie zezwolenia złożono jednak tylko dla ośmiu z dziesięciu aromatów, dla których EFSA dokonał ponownej oceny ich bezpieczeństwa. Na podstawie dostępnych dowodów naukowych i nowej metodologii EFSA wydał opinie, w których stwierdzono, że: