Sieć fast-food rozpocznie testy nowych, bardziej ekologicznych opakowań od przyszłego roku. Burger King chce znacząco ograniczyć ilość śmieci produkowanych przez sieć restauracji.
Burger King ma nadzieję, że klienci będą prosić o podanie żywności w opakowaniach wielokrotnego użytku, wpłacać depozyt i odzyskiwać pieniądze po zeskanowaniu używanych kubków po napojach i pudełkach po burgerach za pośrednictwem aplikacji przed ich zwrotem.
Nowe opakowania powstały we współpracy z firmą TerraCycle Inc Loop, która zajmuje się produkcją opakowań typu "no waste", które można po użyciu wymyć i użyć ponownie. Nie wiadomo jeszcze z jakich konkretnie materiałów powstaną kubki i pudełka.
Burger King poinformował w oświadczeniu, że jego pojemniki wielokrotnego użytku będą czyszczone za pomocą „najnowocześniejszych" systemów czyszczących Loop, które są zgodne z „rygorystycznymi procedurami bezpieczeństwa dotyczącymi czystości i higieny, które stały się jeszcze bardziej istotne podczas obecnej pandemii "