Odkryto gen otyłości – wiadomo dlaczego niektórzy tyją bardziej a inni mniej

Naukowcy z University of California San Diego (USA) odkryli, że pod wpływem diety bogatej w tłuszcze mitochondria, czyli struktury wewnątrzkomórkowe biorące udział w spalaniu tłuszczu, dzielą się na drobniejsze. A im są mniej sprawne, tym tyjemy szybciej.

Publikacja: 31.01.2024 12:48

Aż 57 proc. dorosłych Polaków ma problemy z nadmierną masą ciała

Aż 57 proc. dorosłych Polaków ma problemy z nadmierną masą ciała

Foto: Adobe Stock

W badaniu opisanym na stronie internetowej Nature opowiadają, że sprawdzili, że za proces tycia odpowiada jeden gen związany z cząsteczką RaIA. Dlatego też badacze postanowili zbadać, jak będą zachowywać się myszy pozbawione tego genu. Okazało się, że wówczas przestały przybywać na wadze, nawet jeśli wciąż jadły wysokotłuszczowy pokarm. A dysfunkcja mitochondriów jest cechą charakterystyczną otyłości, insulinooporności i stłuszczenia wątroby.

Jak wyjaśnia jeden ze współautorów pracy dr Alan Saltiel, endokrynolog i biochemik, nadmierna podaż kalorii spowodowana przejadaniem się nie tylko może prowadzić do wzrostu masy ciała, ale też zaburzeń metabolicznych, które spowalniają proces spalanie energii, co prowadzi do pogłębienia otyłości. A osobom z nadmierną masą ciała jeszcze trudniej schudnąć.

Choroba otyłościowa w Polsce staje się coraz większym problemem

To ważne odkrycie, bo poznanie mechanizmu powstawania choroby otyłościowej jest ważnym krokiem na drodze do jej skutecznego leczenia. A skala problemu w krajach rozwiniętych, w tym także w Polsce, jest ogromna i nasiliła się jeszcze w okresie pandemii. Jak wskazują dane Głównego Urzędu Statystycznego w 2019 r. nadmierną masę ciała miało 57 proc. dorosłych mieszkańców Polski, podczas gdy w 2014 roku nieco ponad 53 proc.

Czytaj więcej

Badania dowodzą, że regularne jedzenie jogurtu greckiego pozwala zmniejszyć obwód talii. Pod jednym warunkiem

W 2019 roku niemal 65 proc. mężczyzn miało nadmierną masę ciała (około 46 proc. miało nadwagę, a co piąty otyłość). Populacja dorosłych kobiet z nadwagą lub otyłością w 2019 roku także się zwiększyła - niemal 49 proc. ogółu dorosłych kobiet miało nadmierną masę ciała (ponad 31 proc. miało nadwagę, a niemal 18 proc. – otyłość).

Z kolei raport NIZP PZH  – PIB „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania – 2020” wskazuje, że w okresie pandemii od wiosny do jesieni 2020 roku 28 proc. Polaków w wieku 20 lat lub więcej stwierdziło, że zwiększyła się ich masa ciała. Najczęściej przytyli mężczyźni w wieku 20–44 lat, a kobiety w wieku 45–64 lat.

W badaniu opisanym na stronie internetowej Nature opowiadają, że sprawdzili, że za proces tycia odpowiada jeden gen związany z cząsteczką RaIA. Dlatego też badacze postanowili zbadać, jak będą zachowywać się myszy pozbawione tego genu. Okazało się, że wówczas przestały przybywać na wadze, nawet jeśli wciąż jadły wysokotłuszczowy pokarm. A dysfunkcja mitochondriów jest cechą charakterystyczną otyłości, insulinooporności i stłuszczenia wątroby.

Jak wyjaśnia jeden ze współautorów pracy dr Alan Saltiel, endokrynolog i biochemik, nadmierna podaż kalorii spowodowana przejadaniem się nie tylko może prowadzić do wzrostu masy ciała, ale też zaburzeń metabolicznych, które spowalniają proces spalanie energii, co prowadzi do pogłębienia otyłości. A osobom z nadmierną masą ciała jeszcze trudniej schudnąć.

Diagnostyka i terapie
Blisko kompromisu w sprawie reformy polskiej psychiatrii
Diagnostyka i terapie
Anestezjologia i intensywna terapia: trudna, odpowiedzialna, nowoczesna i coraz bardziej bezpieczna
Diagnostyka i terapie
Obowiązują nowe normy ciśnienia krwi. W grupie ryzyka więcej osób
Diagnostyka i terapie
Sepsa – choroba na śmierć i życie. Dziś światowy dzień sepsy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Diagnostyka i terapie
Szczepionka na raka płuc testowana m.in. w Polsce. Trwają badania kliniczne