Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”

Znana w Rumunii sieć piekarni Luca wybrała Polskę na swój pierwszy zagraniczny rynek. W przyszłym tygodniu otworzy lokal w sercu Warszawy, a do końca roku uruchomi kilka kolejnych punktów sprzedaży nad Wisłą.

Publikacja: 16.05.2024 19:47

Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”

Foto: Adobe Stock

Działająca od 2010 roku sieć Luca posiada blisko 150 piekarni w Rumunii. Można w nich zakupić świeże, pieczone na miejscu wyroby, w tym precle z dodatkami, bajgle, strudle, pizzę czy kanapki, oraz napić się kawy. Firma po raz pierwszy postanowiła spróbować swoich sił poza krajem macierzystym. Jak podała w komunikacie, międzynarodową ekspansję zacznie od Polski.

Rumuńska sieć Luca otwiera pierwszą piekarnię w Polsce

Pierwsza piekarnia sieci Luca na naszym rynku zostanie otwarta 21 maja w Warszawie przy ul. Ludwika Waryńskiego 3A w budynku Polna Corner. Będzie więc zlokalizowana w ruchliwym miejscu, bardzo blisko stacji metra Politechnika, co sugeruje, że sieć stawia u nas przede wszystkim na klientów biurowych oraz studentów. Piekarnie Luca najczęściej prowadzą sprzedaż w formule „grab and go”, czyli „weź na wynos i idź”.

Czytaj więcej

McDonald’s przyciągnie najbiedniejszych. Ale tylko przez miesiąc

Jak podała firma w komunikacie, do końca 2024 roku planuje otworzyć nad Wisłą jeszcze kilka punktów sprzedaży swoich wypieków.

Dlaczego rumuńska sieć wybrała akurat Polskę na rozpoczęcie międzynarodowej ekspansji? – Rynek polski jest dojrzały, a z punktu widzenia zwyczajów konsumenckich podobny do rynku rumuńskiego. Polscy klienci mają potencjał, aby docenić misję Luca — wyjaśnił Piotr Wilczyński, dyrektor finansowy sieci, w komunikacie.

– Nasi klienci zazwyczaj się spieszą i szukają produktu, który mogliby łatwo zjeść, idąc pieszo albo jadąc samochodem. Dlatego też strudel i merdenea Luca wyróżniają się składającym się z wielu warstw, elastycznym ciastem francuskim bez nadmiaru oleju, które nie kruszy się i nie zostawia okruszków – dodał Wilczyński.

Działająca od 2010 roku sieć Luca posiada blisko 150 piekarni w Rumunii. Można w nich zakupić świeże, pieczone na miejscu wyroby, w tym precle z dodatkami, bajgle, strudle, pizzę czy kanapki, oraz napić się kawy. Firma po raz pierwszy postanowiła spróbować swoich sił poza krajem macierzystym. Jak podała w komunikacie, międzynarodową ekspansję zacznie od Polski.

Rumuńska sieć Luca otwiera pierwszą piekarnię w Polsce

Przemysł spożywczy
Otmuchów wrócił do działalności, pod Wrocławiem czekają na falę
Przemysł spożywczy
Polscy producenci wysyłają żywność i napoje powodzianom. Woda zamiast oranżady
Przemysł spożywczy
Żabka wycofuje jeden z napojów i ostrzega klientów. Możliwe kawałki szkła
Przemysł spożywczy
Śniadanie drożeje. Masło w górę, jajek mało, następny może być chleb
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Przemysł spożywczy
Kimchi ofiarą zmian klimatu