Działająca od 2010 roku sieć Luca posiada blisko 150 piekarni w Rumunii. Można w nich zakupić świeże, pieczone na miejscu wyroby, w tym precle z dodatkami, bajgle, strudle, pizzę czy kanapki, oraz napić się kawy. Firma po raz pierwszy postanowiła spróbować swoich sił poza krajem macierzystym. Jak podała w komunikacie, międzynarodową ekspansję zacznie od Polski.
Rumuńska sieć Luca otwiera pierwszą piekarnię w Polsce
Pierwsza piekarnia sieci Luca na naszym rynku zostanie otwarta 21 maja w Warszawie przy ul. Ludwika Waryńskiego 3A w budynku Polna Corner. Będzie więc zlokalizowana w ruchliwym miejscu, bardzo blisko stacji metra Politechnika, co sugeruje, że sieć stawia u nas przede wszystkim na klientów biurowych oraz studentów. Piekarnie Luca najczęściej prowadzą sprzedaż w formule „grab and go”, czyli „weź na wynos i idź”.
Czytaj więcej
Szykowana tania oferta dla amerykańskich konsumentów będzie dostępna tylko przez miesiąc. Tani zestaw za 5 dolarów ma pojawić się w lokalach McDonald’s pod koniec czerwca.
Jak podała firma w komunikacie, do końca 2024 roku planuje otworzyć nad Wisłą jeszcze kilka punktów sprzedaży swoich wypieków.
Dlaczego rumuńska sieć wybrała akurat Polskę na rozpoczęcie międzynarodowej ekspansji? – Rynek polski jest dojrzały, a z punktu widzenia zwyczajów konsumenckich podobny do rynku rumuńskiego. Polscy klienci mają potencjał, aby docenić misję Luca — wyjaśnił Piotr Wilczyński, dyrektor finansowy sieci, w komunikacie.