„Kawa espresso łagodzi agregację i kondensację białka tau inicjującego chorobą Alzheimera” - powiedziała profesor Mariapina D'Onofrio z Uniwersytetu w Weronie, prezentując wyniki badań swojego zespołu.
Splątki neurofibrylarne są jedną z głównych przyczyn demencji – spowalniają myślenie i zdolności zapamiętywania. U zdrowych ludzi białko tau pomaga stabilizować struktury w mózgu, ale w chorobach neurodegeneracyjnych może zlepiać się w fibryle i wywoływać chorobę Alzheimera. Eksperymenty laboratoryjne przeprowadzone przez włoskich naukowców wykazały, że espresso może im zapobiegać.
„Wraz ze wzrostem stężenia ekstraktu espresso, kofeiny lub genisteiny włókienka stawały się krótsze i nie tworzyły większych arkuszy, a pełny ekstrakt wykazał najbardziej zauważalne wyniki" - podała profesor D'Onofrio. „Stwierdzono, że skrócone fibryle nie są toksyczne dla komórek i powodują dalszej agregacji”.
Zespół badaczy zaparzył espresso z ziaren kawy kupionych w zwykłym sklepie, a następnie scharakteryzował jego skład chemiczny za pomocą techniki skanowania zwanej spektroskopią magnetycznego rezonansu jądrowego. Podczas badań skupili się na kofeinie i trygonelinie, genisteinie flawonoidowej i teobrominie (występującej również w czekoladzie).
Czytaj więcej
Zespół naukowców opracował pierwsze badania krwi, które posłuży diagnozowaniu choroby Alzheimera u pacjentów z zaburzeniami funkcji poznawczych. To proste badanie będzie dostępniejszą, tańszą i mniej inwazyjną alternatywą dla obecnej diagnostyki.