IKEA od lat promuje dania bezmięsne. Z ostatniego oświadczenia szwedzkiej sieci wynika, że do 2025 połowa dań w karcie restauracji IKEA ma być wegańska, a jedynie 20 proc. posiłków zawierać będzie czerwone mięso, poza tym 80 proc. pakowanej żywności będzie roślinna, a 80 proc. dań głównych spełniać będzie wytyczne dot. zdrowego żywienia.
Od 2018 roku w ofercie gastronomicznej sklepów są hot-dogi w wersji bezmięsnej, a od 1 sierpnia w sklepowych restauracjach IKEA można zamówić roślinną wersję klopsików, z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówkami.
Wegański zestaw kosztuje dokładnie tyle samo, co mięsna wersja - 9,99 zł. Wegańskie klopsiki można też kopic na wynos, w postaci dania mrożonego "Huvudroll".
IKEA udostępniła „Praktyczny przewodnik po kuchni roślinnej", gdzie znajdziemy masę przepisów na bezmięsne dania i dowiemy się, jak zacząć żyć w zgodzie z naturą. Z przewodnika wynika też, że Warszawa znalazła się w pierwszej trójce miast na świecie z największą liczbą wegańskich restauracji przypadających na jednego mieszkańca. "Według amerykańskiego portalu happycow.net w stolicy Polski działa obecnie 61 'zielonych' restauracji, z czego 37 ma profil wegański, a w menu kolejnych 39 lokali znajdują się wegańskie opcje dań. Łącznie daje to aż 100 miejsc przyjaznych osobom na diecie roślinnej" - napisano w przewodniku.