Polska: mniejsze bezpieczeństwo żywnościowe przez wzrost cen

Wzrost cen żywności sprawił, że zmalała punktacja Polski w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego. Utrzymaliśmy jednak 24. miejsce w globalnym zestawieniu

Publikacja: 19.10.2012 12:35

Polska: mniejsze bezpieczeństwo żywnościowe przez wzrost cen

Foto: Bloomberg

71,9 pkt. uzyskał nasz kraj. Przed aktualizacją indeksu, w czerwcu tego roku, miał ich 72,3. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo. Obejmuje 105 krajów świata.

W ramach pierwszej aktualizacji GFSI, autorzy dodali kolejny wskaźnik badający poziom cen żywności na świecie oraz jego wahania. Dzięki jego wprowadzeniu, odnotowali obniżenie ogólnego poziomu bezpieczeństwa żywności na świecie w okresie między czerwcem a wrześniem 2012 roku.

89 na 105 uwzględnionych w indeksie krajów doświadczyło spadku poziomu bezpieczeństwa żywności. Dodanie czynnika cenowego wpłynęło na ogólną punktację poszczególnych krajów i ich pozycje w GFSI. W kategorii osiągalność cenowa (bierze pod uwagę także m.in. PKB per capita oraz udział żywności w wydatkach gospodarstw domowych)  Polska ma mniejszą punktację, niż w czerwcu br. (spadek z 74,8 do 73,8 pkt.). Wpłynął na to wzrost cen żywności w ciągu ostatnich miesięcy, który spowodował zmniejszenie jej dostępności.

Najwięcej, bo aż 5 punktów w kategorii osiągalność cenowa, straciły Węgry. Z analizy zmian poziomu cen żywności oraz tempa rozwoju gospodarczego wynika, że Węgry i Rosja to jedne z krajów, które w największym stopniu odczuły zmiany cen żywności. Jedyne kraje, jakie zyskały w punktacji w tej kategorii to Japonia (+ 0,9 pkt.), Szwajcaria (+ 0,3 pkt.), Wybrzeże Kości Słoniowej (+ 0,3 pkt.), Kambodża (+ 0,3 pkt.) oraz Norwegia (+ 0,2 pkt.).

– Nowy współczynnik nawiązujący do poziomu i fluktuacji cen żywności pomoże nam lepiej zrozumieć przyczyny światowego i polskiego spadku bezpieczeństwa żywności – mówi Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska.  – Pozwala on badać wpływ zmian cen żywności na umiejętności danego kraju w jej pozyskiwaniu. Na ceny żywności wpływa wiele czynników, od rosnącego popytu na rynkach wschodzących, do nagłych zmian pogody. Konsekwencje tegorocznej suszy na świecie są daleko idące. Wysokie i niestabilne ceny mogą wpłynąć na bezpieczeństwo żywności, poprzez ograniczenie siły nabywczej konsumentów i ilość spożywanych kalorii. Wiedza, gdzie destabilizacja była największa, pomaga skoncentrować nasze wspólne wysiłki tam, gdzie potrzeby są największe – dodał.

DuPont przypomina, iż Bank Światowy szacuje, że światowe skoki cen żywności w 2008 r. przyczyniły się do tego, że obecnie 44 mln ludzi na świecie żyje poniżej granicy ubóstwa, głównie w krajach o niskim poziomie dochodu. W Stanach Zjednoczonych prawie 15 procent gospodarstw domowych doświadczyła braku bezpieczeństwa żywnościowego w 2011, a przed ostatnimi, tegorocznymi skokami cen aż 11 procent z nich.

71,9 pkt. uzyskał nasz kraj. Przed aktualizacją indeksu, w czerwcu tego roku, miał ich 72,3. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo. Obejmuje 105 krajów świata.

W ramach pierwszej aktualizacji GFSI, autorzy dodali kolejny wskaźnik badający poziom cen żywności na świecie oraz jego wahania. Dzięki jego wprowadzeniu, odnotowali obniżenie ogólnego poziomu bezpieczeństwa żywności na świecie w okresie między czerwcem a wrześniem 2012 roku.

Biznes
Gigant doradztwa coraz bliżej ugody wartej 600 mln dol. Miał przyczynić się do epidemii opioidów
KONFLIKTY ZBROJNE
Amerykańskie rakiety dalekiego zasięgu nie przyniosą przełomu
Biznes
Foxconn chce inwestować w Polsce. Tajwańska firma szuka okazji
Biznes
Amerykanie reagują na uszkodzenia podmorskich kabli internetowych
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Polska AI podbiła Dolinę Krzemową