Wynik dla Polski jest o 0,5 pkt. lepszy w porównaniu z rokiem ubiegłym, a wzrósł w sumie o 2 pkt. w ostatnich czterech latach. W rankingu krajów europejskich Polska jest na 17. pozycji, tuż za Czechami i przed Grecją. Na świecie nasz kraj ma 28. miejsce i znalazł się w grupie państw, które osiągnęły najlepsze wyniki w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego, opracowanym na zlecenie firmy DuPont.
– Bezpieczeństwo żywnościowe to jedno z najważniejszych globalnych wyzwań współczesnego świata na skutek rosnącej liczby ludności – komentuje Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland.
– Indeks pozwala na bieżąco śledzić czynniki zmiany, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe na świecie i w Polsce.
Europa wypadła gorzej
Europa jest jedynym regionem, w którym bezpieczeństwo żywnościowe pogorszyło się - wyniki aż 85 proc. krajów były słabsze niż rok wcześniej. Kraje Europy Zachodniej doświadczyły niewielkiego spadku bezpieczeństwa żywnościowego, ale wciąż znacząco wyprzedzają inne kraje i są punktem odniesienia dla tzw. dobrych praktyk bezpieczeństwa żywnościowego w państwach wysoko rozwiniętych – informuje DuPont.
W tym roku Polska otrzymała 74,2 pkt. na 100 możliwych, uzyskując 0,5 pkt. więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Spadek z 26. na 28. miejsce spowodowany jest wzrostem bezpieczeństwa żywnościowego w innych krajach, które uzyskały wyższe noty.