Polska na 27 miejsce w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności

Znane są wyniki drugiej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności, stworzonego przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy DuPont. W porównaniu z ubiegłym rokiem Polska spadła z 24 na 27 miejsce w rankingu.

Publikacja: 22.07.2013 13:12

Polska na 27 miejsce w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności

Foto: Fotorzepa, Marian Zubrzycki MZub Marian Zubrzycki

Ogólna punktacja Polski zmniejszyła się o 1,2 pkt. do 69,9 pkt. Daje to Polsce 27 miejsce wśród 107 państw ujętych w zestawieniu. W 2012 roku zajmowaliśmy 24 pozycję. Autorzy Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności tłumaczą, że w rzeczywistości Polska spadła tylko o jedną pozycję w zestawieniu. Jest to wynikiem włączenia do rankingu dwóch dodatkowych państw plasujących się wyżej w rankingu. Są nimi Singapur i Irlandia.

Drogi do poprawki

W drugiej edycji nasz kraj otrzymał mniej punktów w dwóch z trzech obszarów tematycznych ujętych w Indeksie. Największy spadek - o 4,4 pkt. - nastąpił w zakresie dostępu do żywności, w którym aktualna punktacja Polski wynosi 64,3 pkt. na 100 możliwych. Kolejny obszar, w którym pogorszyła się punktacja, to osiągalność cenowa żywności – obniżenie o 0,8 pkt., do 74,0 pkt.

Natomiast pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności Polska wyróżnia się wzrostem na poziomie 6,9 pkt., osiągając wynik 75,3 pkt.

– Wskaźnik, który wciąż wymaga w Polsce poprawy, to przede wszystkim infrastruktura drogowa, która uzyskała zaledwie 25 pkt. na 100 możliwych, czyli 16,8 pkt. poniżej średniej wszystkich państw ujętych w badaniu  – komentuje Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska. – Kolejnym ważnym elementem, który należałoby przedyskutować to poziom nakładów na badania i rozwój w rolnictwie (mierzony jako procentowy udział wydatków na badania i rozwój w PKB). Polska uzyskała tu 12,5 pkt., czyli 7,7 pkt. poniżej średniej dla wszystkich 107 badanych państw – dodaje.

Inny istotny czynnik, który wpłynął na obecną klasyfikację Polski w Indeksie to zmienność produkcji rolnej, gdzie kraj osiągnął 62,8 pkt., czyli 10,3 pkt. poniżej średniej.

Jeśli chodzi o wskaźnik urbanizacji, Polska uzyskała wynik 67,8 pkt. (5,3 pkt. powyżej średniej ogólnej Indeksu). Natomiast ze względu na poziom zagrożenia korupcją, Polska zajmuje 25 miejsce na świecie z wynikiem 50 pkt. Jest to wynik o 17,1 pkt. lepszy niż średnia światowa.

Rosja straciła najbardziej

Spadek pozycji Polski w zestawieniu wpisuje się w ogólny trend widoczny pośród pozostałych państw regionu Europy i Azji Środkowej. Największego spadku w regionie doświadczyły Rosja (spadek o 9 pozycji, obecnie na 40 miejscu) oraz Grecja (spadek o 6 pozycji, obecnie na 25 miejscu).  Z kolei do państw, które awansowały w rankingu należą Szwajcaria (awans o 2 pozycje, obecnie na 5 miejscu) i Czechy (awans o 1 pozycję, obecnie na 23 miejscu).  Dla porównania, spośród wszystkich państw europejskich, najlepszy wynik w Indeksie osiągnęła Norwegia (86,5 pkt.), plasując się na 2 miejscu po Stanach Zjednoczonych (86,8 pkt.) będących liderem zestawienia. Natomiast Niemcy z 81,7 pkt. zajęły 11 miejsce w Indeksie, a Ukraina 47 miejsce z 58 pkt.

– Zapewnienie bezpieczeństwa żywności nie jest możliwe bez odpowiednich narzędzi pomiaru oraz odwoływania się do światowych wzorców i punktów odniesienia, wspólnego zaangażowania, a także gotowości do podjęcia działań – komentuje Paul E. Schickler dyrektor DuPont Pioneer. – Od czasu swojej premiery w zeszłym roku, władze państwowe, organizacje pozarządowe oraz środowiska akademickie zaczęły wykorzystywać Indeks jako swoistą mapę drogową w procesie identyfikacji kluczowych elementów wpływających na bezpieczeństwo żywności. Indeks wspiera też proces podejmowania bardziej świadomych decyzji, rozwoju współpracy i partnerstwa oraz tworzenia efektywnej polityki lokalnej dla sprostania lokalnym wyzwaniom – dodaje.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo.

W tym roku Indeks został poszerzony o dwa nowe czynniki pomiaru: korupcję w polityce i urbanizację.  Powód? Zmiana ta pozwoli na bardziej kompleksowy pomiar stopnia wpływu poszczególnych elementów na dostęp ludności do bezpiecznej, bogatej w składniki odżywcze i przystępnej cenowo żywności – tłumaczą autorzy zestawienia.

Średni wynik Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności w 2013 roku pozostał niemal niezmienny w porównaniu do zeszłego roku (53,5 procent w stosunku do 53,6 proc. w 2012 roku).

Ogólna punktacja Polski zmniejszyła się o 1,2 pkt. do 69,9 pkt. Daje to Polsce 27 miejsce wśród 107 państw ujętych w zestawieniu. W 2012 roku zajmowaliśmy 24 pozycję. Autorzy Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności tłumaczą, że w rzeczywistości Polska spadła tylko o jedną pozycję w zestawieniu. Jest to wynikiem włączenia do rankingu dwóch dodatkowych państw plasujących się wyżej w rankingu. Są nimi Singapur i Irlandia.

Drogi do poprawki

Pozostało 89% artykułu
Biznes
Gigant doradztwa coraz bliżej ugody wartej 600 mln dol. Miał przyczynić się do epidemii opioidów
KONFLIKTY ZBROJNE
Amerykańskie rakiety dalekiego zasięgu nie przyniosą przełomu
Biznes
Foxconn chce inwestować w Polsce. Tajwańska firma szuka okazji
Biznes
Amerykanie reagują na uszkodzenia podmorskich kabli internetowych
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Polska AI podbiła Dolinę Krzemową