Ogólna punktacja Polski zmniejszyła się o 1,2 pkt. do 69,9 pkt. Daje to Polsce 27 miejsce wśród 107 państw ujętych w zestawieniu. W 2012 roku zajmowaliśmy 24 pozycję. Autorzy Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności tłumaczą, że w rzeczywistości Polska spadła tylko o jedną pozycję w zestawieniu. Jest to wynikiem włączenia do rankingu dwóch dodatkowych państw plasujących się wyżej w rankingu. Są nimi Singapur i Irlandia.
Drogi do poprawki
W drugiej edycji nasz kraj otrzymał mniej punktów w dwóch z trzech obszarów tematycznych ujętych w Indeksie. Największy spadek - o 4,4 pkt. - nastąpił w zakresie dostępu do żywności, w którym aktualna punktacja Polski wynosi 64,3 pkt. na 100 możliwych. Kolejny obszar, w którym pogorszyła się punktacja, to osiągalność cenowa żywności – obniżenie o 0,8 pkt., do 74,0 pkt.
Natomiast pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności Polska wyróżnia się wzrostem na poziomie 6,9 pkt., osiągając wynik 75,3 pkt.
– Wskaźnik, który wciąż wymaga w Polsce poprawy, to przede wszystkim infrastruktura drogowa, która uzyskała zaledwie 25 pkt. na 100 możliwych, czyli 16,8 pkt. poniżej średniej wszystkich państw ujętych w badaniu – komentuje Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska. – Kolejnym ważnym elementem, który należałoby przedyskutować to poziom nakładów na badania i rozwój w rolnictwie (mierzony jako procentowy udział wydatków na badania i rozwój w PKB). Polska uzyskała tu 12,5 pkt., czyli 7,7 pkt. poniżej średniej dla wszystkich 107 badanych państw – dodaje.
Inny istotny czynnik, który wpłynął na obecną klasyfikację Polski w Indeksie to zmienność produkcji rolnej, gdzie kraj osiągnął 62,8 pkt., czyli 10,3 pkt. poniżej średniej.