Polska ma wyższe bezpieczeństwo żywnościowe

Po raz pierwszy nasz kraj osiągnął 72,5 pkt. w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. Wzrost zanotowany w IV kwartale 2012 roku to efekt spadku cen.

Aktualizacja: 18.03.2013 11:24 Publikacja: 18.03.2013 11:18

Polska utrzymała 24 miejsce w globalny zestawieniu. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo. Obejmuje  ponad 100 krajów świata.

W III kwartale 2012 r. nasza punktacja Polski wyniosła 71,9 pkt. Jej wzrost kwartał do kwartału zawdzięczamy spadkowi cen żywności. W efekcie zwiększył się poziom osiągalności cenowej o 2 punkty (z 73,8 pkt. we wrześniu 2012 roku do 75,3 pkt. obecnie).

- Polska w ostatniej aktualizacji Indeksu osiągnęła najwyższy dla siebie poziom punktacji - mówi Piotr Gill, Dyrektor Generalny DuPont Polska. - Zgodnie ze światowym trendem, zaważył na tym wzrost czynnika osiągalności cenowej, na którą składają się m.in. takie wskaźniki jak obecność programów dotyczących bezpieczeństwa żywności i dostępność finansowania dla rolników. Co ciekawe, od lipca 2012 roku utrzymują one najwyższą notę 100 pkt. - dodaje.

Tańsza żywność i wyższe przychody sprawiły, że światowe bezpieczeństwo żywności w czwartym kwartale 2012 roku wzrosło o 2,9 procenta. Dotyczy to wszystkich krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności, w tym 28 borykających się z problemem niedożywienia.

Średni poziom osiągalności cenowej żywności na świecie wzrósł z 50,5 pkt. do 51,7 pkt. w czwartym kwartale 2012 roku (gdzie 100 pkt. jest wynikiem najlepszym). Globalnie pierwsze miejsce w tej kategorii zajęły Stany Zjednoczone z 93,4 pkt., wyprzedzając prowadzącą dotąd Szwajcarię (92,6 pkt.). Najsłabszy wynik w badanej kategorii zajął ponownie Czad z 10,6 pkt.

- Istnieje prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych miesięcy bezpieczeństwo żywności poprawi się na świecie, o ile nie będzie żadnych poważnych anomalii pogodowych - mówi Leo Abruzzese, Director of Global Forecasting at the Economist Intelligence Unit. - Oczekujemy, że ceny pszenicy w pierwszym kwartale tego roku zmniejszą się o około 6 procent w stosunku do ostatniego kwartału 2012 roku.

Zgodnie z prognozami Economist Intelligence Unit światowe ceny żywności w 2013 roku będą spadać z powodu wysokiego poziomu światowej produkcji żywności, zwłaszcza w krajach regionu Morza Czarnego. Pod koniec 2013 roku ceny pszenicy będą o około 18 procent niższe niż na początku roku. Przewiduje się, że ceny kukurydzy również będą spadać, choć nie aż w tak dużym stopniu. Jednym zagrożeniem jest pogorszenie warunków uprawy pszenicy ozimej w Stanach Zjednoczonych i Rosji, gdzie początek roku przyniósł niższe plony niż oczekiwano.

Polska utrzymała 24 miejsce w globalny zestawieniu. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez instytut Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo. Obejmuje  ponad 100 krajów świata.

W III kwartale 2012 r. nasza punktacja Polski wyniosła 71,9 pkt. Jej wzrost kwartał do kwartału zawdzięczamy spadkowi cen żywności. W efekcie zwiększył się poziom osiągalności cenowej o 2 punkty (z 73,8 pkt. we wrześniu 2012 roku do 75,3 pkt. obecnie).

Biznes
Gigant doradztwa coraz bliżej ugody wartej 600 mln dol. Miał przyczynić się do epidemii opioidów
KONFLIKTY ZBROJNE
Amerykańskie rakiety dalekiego zasięgu nie przyniosą przełomu
Biznes
Foxconn chce inwestować w Polsce. Tajwańska firma szuka okazji
Biznes
Amerykanie reagują na uszkodzenia podmorskich kabli internetowych
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Polska AI podbiła Dolinę Krzemową