Wybrano najlepszy ser świata. „Chciałem pójść z tym do łóżka”

Serem roku 2021 został produkt niedużej serowarni z Hiszpanii.

Publikacja: 04.11.2021 14:14

Wybrano najlepszy ser świata. „Chciałem pójść z tym do łóżka”

Foto: Adobe Stock

Pierwsze miejsce na World Cheese Awards zajął miękki kozi ser z Hiszpanii. Ser Olavidia pokonał 4079 konkurentów z ponad 40 krajów. W ostatecznym głosowaniu zdobył 103 głosy pokonując myty spirytusem ser z Marc de Bourgogne z francuskiej Fromagerie Berthaut.

- Chciałem pójść z tym do łóżka – powiedział o zwycięskim serze Jason Hinds, jeden z sędziów, cytowany przez CNN. O zaletach Olavidii przekonywał też Hinds innych jurorów tuż przed głosowaniem mówiąc o „bogatej, uwodzicielskiej, kremowej konsystencji”.

Ser wyprodukowała mała serowarnia Lacteos Romero Pelaez zatrudniająca tylko sześciu pracowników i używająca marki Quesos y Besos (Sery i Pocałunki). Właścicielka firmy, Silvia Pelaez mówi o niej, że „jest małym, skromnym serowarem z Jaen”. Miasto Jaen znane jest najlepiej nie z serów, a z oliwek, które mogły przyczynić się do zwycięstwa sera.

Czytaj więcej

Mozzarella z raju na ziemi

Zwracał on bowiem uwagę sędziów zauważalną czarną pręgą pośrodku, o której mówiło się, że jest efektem użycia popiołu z pestek oliwek. Popiół został, wraz ze szlachetnymi odmianami pleśni, wykorzystany w procesie dojrzewania sera.

Sery oceniane były przez 250 sędziów, w tym szefów kuchni, sommelierów, sprzedawców serów i naukowców zajmujących się żywnością. Podczas procesu oceniania sędziowie skupiali się na wyglądzie, dotyku, zapachu i smaku każdego sera. Większość punktów przyznawano za smak i odczucia w ustach. O losie najlepszych 16 z ponad czterech tysięcy serów decydowało tak zwane super jury złożone z 16 sędziów nie mających żadnych związków biznesowych z producentami serów, które trafiły do ostatecznej szesnastki.

W 2019 roku, podczas ostatniego przed pandemią konkursu serów, wygrał ser pleśniowy Rogue River Blue z produkcji ekologicznej. Ser ten był pierwszym w historii amerykańskim zwycięzcą konkursu.

Czytaj więcej

Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Pierwsze miejsce na World Cheese Awards zajął miękki kozi ser z Hiszpanii. Ser Olavidia pokonał 4079 konkurentów z ponad 40 krajów. W ostatecznym głosowaniu zdobył 103 głosy pokonując myty spirytusem ser z Marc de Bourgogne z francuskiej Fromagerie Berthaut.

- Chciałem pójść z tym do łóżka – powiedział o zwycięskim serze Jason Hinds, jeden z sędziów, cytowany przez CNN. O zaletach Olavidii przekonywał też Hinds innych jurorów tuż przed głosowaniem mówiąc o „bogatej, uwodzicielskiej, kremowej konsystencji”.

Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności