Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Norweski ser Kraftkar (siłacz) wygrał tegoroczny World Cheese Award, największy i najbardziej prestiżowy konkurs dla serowarów z całego świata, który odbył się w hiszpańskim mieście San Sebastian.

Aktualizacja: 26.11.2016 10:40 Publikacja: 26.11.2016 09:21

Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Foto: nationen.no

Kraftkar nie tylko wygrał tegoroczny konkurs, ale po prostu zdeklasował wszystkich rywali - ser został uznany za "czempiona świata" we wszystkich kategoriach. A konkurencja była silna, bo startowało 3 tys. serów z 35 krajów.

Norweski ser już wcześniej wygrywał konkursy serowarskie. W 2011 roku zdobył złoty medal World Cheese Awards w kategorii serów z niebieska pleśnią, a srebrny w 2015 roku - w tym samym konkursie i tej samej kategorii.

Kraftkar na rynek trafił w 2004 roku. Wytwarzany jest przez rodzinny zakład serowarski Tingvollost, znajdujący niedaleko miejscowości Tingvoll na zachodzie kraju. Ser robiony jest z pełnotłustego, niepasteryzowanego krowiego mleka z dodatkiem kultur bakterii Penicillium roqueforti. Dojrzewa 12 miesięcy. Tingvollost do produkcji sera wykorzystuje wyłącznie mleko od krów z własnej hodowli.

Tingvollost produkuje tylko 20 ton sera rocznie.

Według jurorów konkursu Kraftkar to nie tylko najlepszy ser tego roku, ale także najlepszy z najlepszych serów, jakie dotychczas oceniano podczas wszystkich edycji konkurs. W tym roku  World Cheese Awards odbył się już po raz 29. To oznacza, że norweski ser wyprzedził takie znakomitości świata serów jak francuski Ossau Iraty oraz szwajcarski Le Gruyere AOP Premier Cru.

 

- Nie mam słów by wyrazić to co czuję. To wspaniała wiadomość - powiedział właściciel wytwórni Tingvollost Gunnar Waagen i dodał, że jest bardzo dumny z nagrody, ponieważ cała jego rodzina ciężko pracuje "od świtu do zmierzchu", by robić najlepszy z najlepszych serów.

 

Kraftkar nie tylko wygrał tegoroczny konkurs, ale po prostu zdeklasował wszystkich rywali - ser został uznany za "czempiona świata" we wszystkich kategoriach. A konkurencja była silna, bo startowało 3 tys. serów z 35 krajów.

Norweski ser już wcześniej wygrywał konkursy serowarskie. W 2011 roku zdobył złoty medal World Cheese Awards w kategorii serów z niebieska pleśnią, a srebrny w 2015 roku - w tym samym konkursie i tej samej kategorii.

Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności