Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Marnotrawienie żywności to problem ogólnoświatowy. Dotyka też Polskę. Szczególnie wyraźnie widać to w okresie świąt.

Publikacja: 15.12.2022 03:00

Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Foto: Adobe Stock

W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, poprzez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Mimo pozytywnych zmian, do których przyczyniła się pandemia, ciągle odkrywamy, że w naszych lodówkach znajduje się za dużo żywności. Jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie.

Czytaj więcej

Inflacja pustoszy Polskę. Dopadła też narciarzy, wszystko podrożało

W związku z tym Federacja Polskich Banków Żywności i platforma Shopee przygotowały przedświąteczny poradnik, który ma pomóc zaplanować zakupy, przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia i w efekcie ograniczenia skali marnotrawstwa. Radzą, by podejść do tego w dziewięciu krokach.

Krok 1. Policz gości

Planowanie to podstawa. Organizując przyjęcie, należy zacząć od zrobienia listy gości. Dzięki temu łatwiej zaplanować zakupy. Z gośćmi należy też ustalić, czy przyniosą jedzenie, co to będzie i ile. Dzięki temu potrawy nie zdublują się. Pod uwagę należy wziąć również, ilu będzie dorosłych, a ile dzieci – one zjedzą mniej.

Krok 2. Jadłospis

Następnym etapem powinno być zaplanowanie wszystkich potraw. Nie chodzi tu jednak tylko o spisanie listy dań. Należy się zastanowić nad ilością poszczególnych potraw. Autorzy poradnika radzą, by jeśli dań głównych będzie więcej niż jedno, to nie zakładać, że każdy z gości zje np. po osiem pierogów. Część nie zje wcale, a część sięgnie po połowę porcji, bo będą chcieli spróbować jeszcze innych dań.

Krok 3. Lista zakupów

Lista powinna zostać podzielona na dwie grupy: produkty z dłuższą datą ważności, które można kupić wcześniej (np. cukier, mąka, kasza, kukurydza czy groszek konserwowy) oraz produkty świeże, do kupienia na 1–2 dni przed przygotowaniem posiłków (np. ryby, warzywa, owoce). Na liście należy też umieścić dodatkowe rzeczy, które będą potrzebne w czasie świąt, ale nie wchodzą bezpośrednio w skład jadłospisu, np. napoje. Chodzi o to, żeby w czasie zakupów dokonywać tylko przemyślanych wyborów i wkładać do koszyka to, co faktycznie jest potrzebne.

Krok 4. Zakupy z głową

Autorzy poradnika przyznają, że w okresie przedświątecznym ciężko oprzeć się pokusom. Kuszą promocje, radosna muzyka. Radzą więc, by zawsze korzystać z listy rzeczy do kupienia.

Krok 5. Właściwe przechowywanie

To bardzo ważny krok do ograniczenia ilości marnowanej żywności. Dlatego po powrocie z zakupów produkty warto ułożyć w lodówce we właściwy sposób, wkładając je do odpowiednich opakowań. Jedzenie o najkrótszym terminie powinno być na wierzchu, aby zostało wykorzystane jako pierwsze. W lodówce, w różnych miejscach panuje inna temperatura, dostosowana do różnych produktów.

Krok 6. Przygotowanie potraw

Tu autorzy poradnika radzą stosowanie się do zasady, że potrawy, które będą na wigilijnym stole, powinny być w małych porcjach. Poszczególne dania i produkty można zawsze uzupełnić, gdy zacznie ich brakować. Przygotowując np. sałatkę, majonez należy dodawać tylko do porcji, która będzie wystawiona na stół. Dzięki temu pozostała część będzie mogła dłużej być przechowywana, jedzenie nie wyschnie, a poszczególne produkty wytrzymają dłużej niż zmieszane np. w sałatce.

Krok 7. Rozdawanie potraw

Warto po zakończonym świętowaniu rozdać gościom niezjedzone potrawy. Przydadzą się słoiki, torebki strunowe, papier śniadaniowy, tacki, pudełka po lodach.

Krok 8. Zamrażanie

Autorzy poradnika podpowiadają, że pojemniki czy torebki strunowe przydadzą się też do zamrożenia niektórych produktów. W ten sposób można uratować to, co zostało po świętach i nie zostanie zjedzone w ciągu kilku dni.

Krok 9. Dzielenie się

Nadwyżką jedzenia można się też podzielić i w ten sposób uchronić je przed zmarnowaniem. Można więc rozdać świąteczne potrawy sąsiadom. Można się nimi podzielić także z osobami obcymi – w internecie, w social mediach jest wiele grup, w których ludzie przekazują sobie nadmiarowe dobra, w tym nadwyżki jedzenia.

Coraz popularniejszym rozwiązaniem są jadłodzielnie. Jedzenie można oddać do punktu food-sharingowego. Mogą tam trafić towary zamknięte, nieprzetworzone warzywa, owoce, pieczywo, zamknięte napoje czy suche produkty – kawa, herbata, kasza, ryż, a także słodycze.

Autorzy poradnika radzą, by wedle powyższych wskazań postępować nie tylko w okresie okołoświątecznym, ale na co dzień. – Zaowocuje to zmianą nawyków i przyniesie nam wiele korzyści – przekonują.

Czytaj więcej

Długi deweloperów topią inne branże

W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, poprzez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Mimo pozytywnych zmian, do których przyczyniła się pandemia, ciągle odkrywamy, że w naszych lodówkach znajduje się za dużo żywności. Jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie.

W związku z tym Federacja Polskich Banków Żywności i platforma Shopee przygotowały przedświąteczny poradnik, który ma pomóc zaplanować zakupy, przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia i w efekcie ograniczenia skali marnotrawstwa. Radzą, by podejść do tego w dziewięciu krokach.

Pozostało 86% artykułu
Gospodarka
Największy kryzys wizerunkowy w historii MFW. Jednak będzie powrót do Rosji
Gospodarka
Odbudowa po powodzi uderzy w inne inwestycje?
Gospodarka
Polska właśnie dostała lek na kaca po stracie fabryki Intela
Gospodarka
Viktor Orban „przejechał” się na elektrykach. Gospodarka już cierpi
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Gospodarka
MFW odwołuje misję do Rosji. To nie były „problemy techniczne”