"Pizze grozy". Włosi są przerażeni tym co się dodaje do pizzy na świecie

"Pizze grozy" serwowane są w lokalach na całym świecie - alarmują włoscy producenci żywności. Poza dość powszechnym ananasem za granicami Włoch można kupić m.in. pizzę z mięsem zebry albo węży, a także z bananem oraz kurczakiem w jogurcie.

Publikacja: 08.12.2023 15:19

Dla purystów jedyna prawdziwa pizza to napolitańska margherita

Dla purystów jedyna prawdziwa pizza to napolitańska margherita

Foto: Adobe Stock

Z sondażu związku rolników i producentów Coldiretti wynika, że aż 36 procent Włochów przyznało, że za granicą zdarzyło im się trafić na pizzę, którą uznali za absolutnie niejadalną - z powodu fatalnego ciasta, jego nieodpowiedniego wypieku lub nieakceptowalnych dodatków.

Raport na temat tego, co wypiekane jest na świecie jako pizza, działacze organizacji przedstawili w Neapolu w szóstą rocznicę wpisania na listę dziedzictwa UNESCO – margherity - pizzy neapolitańskiej, uważanej za tradycyjną i za najlepszą.

Czytaj więcej

Zjeść prawdziwą pizzę we Włoszech? Trzymajcie się za kieszeń

Coldiretti ustawił specjalne stoisko pod nazwą "Pizzeria Grozy", gdzie odwiedzającym pokazywane są liczne przykłady odstępstw od włoskiej tradycji i najbardziej osobliwe „warianty” pizzy jakie udało się znaleźć na całym świecie.

Najbardziej przerażające "ulepszenia" pizzy neapolitańskiej

Klasyczna neapolitańska pizza margherita jest pieczona z sosem pomidorowym i mozzarellą oraz kilkoma listkami bazylii. Jednak kucharze z całego świata na wyścigi starają się ją „ulepszyć”. Ananas na klasycznej marghericie to nic w porównaniu z innymi składnikami, taki jak mięso kangura, zebry, węży a także świerszcze, kurczak tandoori w jogurcie oraz konopie indyjskie.

Z sondażu Coldiretti wynika też, że ponad jedna czwarta Włochów nie miała odwagi zjeść pizzy za granicą. Jednak zadowolonych było 26 procent ankietowanych.

Czytaj więcej

Duża sieć włoskich restauracji wchodzi do Polski

Konsumpcja pizzy we Włoszech w ciągu ostatniego roku wzrosła o 14 procent. Według danych Coldiretti w 121 tysiącach lokali, we Włoszech wypieka się rocznie 2,7 mld sztuk pizzy.

Coraz częściej - podkreśla związek rolników i producentów – Włosi robią sami pizzę w domu z lokalnych i oryginalnych składników. Ten trend to pozostałość po pandemii koronawirusa i długich lockdownach. Dzięki temu rośnie sprzedaż składników potrzebnych do zrobienia pizzy: oliwy, mąki, przecierów pomidorowych, pomidorów w puszcze oraz sera.

Z sondażu związku rolników i producentów Coldiretti wynika, że aż 36 procent Włochów przyznało, że za granicą zdarzyło im się trafić na pizzę, którą uznali za absolutnie niejadalną - z powodu fatalnego ciasta, jego nieodpowiedniego wypieku lub nieakceptowalnych dodatków.

Raport na temat tego, co wypiekane jest na świecie jako pizza, działacze organizacji przedstawili w Neapolu w szóstą rocznicę wpisania na listę dziedzictwa UNESCO – margherity - pizzy neapolitańskiej, uważanej za tradycyjną i za najlepszą.

Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Gastronomia
Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”