Cukier idzie właśnie pod prąd tendencji na rynku żywności i surowców rolnych, gdzie ceny po długich miesiącach spektakularnych wzrostów i szczycie zaliczonym dokładnie rok temu spadają już dwunasty miesiąc z rzędu.
Wzrost 158 proc. od 2020 r.
Indeks FAO, opisujący ceny żywności na świecie, spadł w marcu br. o 2,8 pkt do poziomu 126,9 pkt. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, od marca 2022 r., indeks zmalał aż o 32,8 punktów (o 20,5 proc.). Na spadek indeksu w marcu wpływ miały spadki indeksów cen zbóż, oleju roślinnego i nabiału, ale wzrosły dwa ważne jego składniki – ceny mięsa i właśnie cukru.
Czytaj więcej
Obowiązujący od soboty zakaz wwozu ukraińskiej żywności może się przełożyć na podwyżki cen niektórych produktów w polskich sklepach.
Wzrosty na giełdach są spektakularne: kontrakty futures na cukier zapadające w maju kosztują dziś 25,23 centów USA za funt wagi, gdy w styczniu kosztowały 18 centów. Stopa zwrotu tego waloru zaskakuje – w skali roku wynosi 27 proc., w ciągu dwóch lat – już 49 proc., ale od dołka w 2020 r. – aż 158 proc.
Ile kosztuje cukier w Polsce w sprzedaży detalicznej? W sprzedaży w dyskontach od 5 do 8,5 zł za kilogram. Nie wygląda to źle, chyba że porównamy te stawki z cenami sprzed roku – według portalu dlahandlu.pl, który ma dane historyczne – w kwietniu 2022 r. za kilogram cukru w sklepie płaciliśmy od 2,99 do 3,89 zł. Według kwietniowych informacji z GUS, w marcu 2023 r. cukier podrożał w ujęciu rocznym o… 81 proc., ale potaniał o 0,7 proc. wobec lutego.