Słodka hossa na świecie. Ceny cukru biją rekordy

Do wyścigu cen żywności właśnie dołączył cukier, i to w chwili, gdy reszta zawodników już odpuściła. Cena kontraktu na cukier na giełdzie w Amsterdamie, wzrosła od października 2022 r. już o 40 proc., a od dołka z lutego 2020 r. – aż o 160 proc.

Publikacja: 21.04.2023 14:04

Słodka hossa na świecie. Ceny cukru biją rekordy

Foto: Adobe Stock

Cukier idzie właśnie pod prąd tendencji na rynku żywności i surowców rolnych, gdzie ceny po długich miesiącach spektakularnych wzrostów i szczycie zaliczonym dokładnie rok temu spadają już dwunasty miesiąc z rzędu.

Wzrost 158 proc. od 2020 r.

Indeks FAO, opisujący ceny żywności na świecie, spadł w marcu br. o 2,8 pkt do poziomu 126,9 pkt. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, od marca 2022 r., indeks zmalał aż o 32,8 punktów (o 20,5 proc.). Na spadek indeksu w marcu wpływ miały spadki indeksów cen zbóż, oleju roślinnego i nabiału, ale wzrosły dwa ważne jego składniki – ceny mięsa i właśnie cukru. 

Czytaj więcej

Ceny tych produktów mogą wzrosnąć przez embargo na ukraińską żywność

Wzrosty na giełdach są spektakularne: kontrakty futures na cukier zapadające w maju kosztują dziś 25,23 centów USA za funt wagi, gdy w styczniu kosztowały 18 centów. Stopa zwrotu tego waloru zaskakuje – w skali roku wynosi 27 proc., w ciągu dwóch lat – już 49 proc., ale od dołka w 2020 r. – aż 158 proc.

Ile kosztuje cukier w Polsce w sprzedaży detalicznej? W sprzedaży w dyskontach od 5 do 8,5 zł za kilogram. Nie wygląda to źle, chyba że porównamy te stawki z cenami sprzed roku – według portalu dlahandlu.pl, który ma dane historyczne – w kwietniu 2022 r. za kilogram cukru w sklepie płaciliśmy od 2,99 do 3,89 zł. Według kwietniowych informacji z GUS, w marcu 2023 r. cukier podrożał w ujęciu rocznym o… 81 proc., ale potaniał o 0,7 proc. wobec lutego.

Skąd te wzrosty?

FAO tłumaczy wzrost światowych cen cukru troską o dostęp do tego surowca. Indeks cen cukru FAO wyniósł w marcu 127 pkt, co oznacza wzrost o 1,8 pkt (1,5 proc.) od lutego. To drugi z rzędu miesięczny wzrost, a zarazem najwyższy poziom od października 2016 r. Rynek obawia się niższej globalnej dostępności cukru w sezonie 2022/23. Maleją perspektywy produkcji w Indiach, Tajlandii i Chinach.

Czytaj więcej

Ceny urosły aż o 5 proc. przez kwartał. Co zdrożało najbardziej?

Presję na ceny łagodzi Brazylia, gdzie wkrótce rozpoczną się zbiory, a także spadek międzynarodowych cen ropy naftowej, który zachęca tam do większego wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji cukru (zamiast alkoholu etylowego do paliw), co wraz z osłabieniem brazylijskiego reala wobec dolara amerykańskiego osłabiło presję na światowe ceny cukru. 

Trochę światła rzuca na te skoki cen opis globalnego rynku. Rocznie na świecie produkuje się ok. 180 mln ton cukru, Indie i Brazylia odpowiadają za 35 mln ton. Trzecim graczem jest Unia Europejska – 16 mln ton w tym roku, przed Tajlandią (10,2 mln ton), Chinami (9,6), USA, Pakistanem, Meksykiem, Rosią i Australią.

Jak przypomina Wealth Seed, dziesięciu największych wytwórców  odpowiada za ok. 80 proc. globalnej produkcji. Ostatnie lata przyniosły konsumpcję cukru zbliżoną do wyprodukowanych ilości, a zapasy utrzymywały się na względnie stałym poziomie. Rok 2023 miał przebiegać relatywnie spokojnie, a jednak, jak wskazuje Piotr Langner, doradca inwestycyjny WealthSeed, wydarzenia z ostatnich tygodni pokazują, że rynek znalazł się pod presją, a ceny poszybowały do najwyższych poziomów od lat – wszystko z obawy o podaż.

Czytaj więcej

Powiew optymizmu z rynków żywności. Czy stanieją warzywa

W ostatnich dniach na rynku cukru obserwuje się wzmożoną presję cenową. Cena cukru surowego przekroczyła 0,24 dol./funt, na najwyższy poziom od ponad 10 lat. Jeszcze większe wzrosty miały miejsce na rynku cukru białego, co przełożyło się na istotne zwiększenie tzw. premii (różnica cen między cukrem białym i surowym).

Dynamiczne wzrosty na rynku cukru obserwowane w ostatnich tygodniach to pokłosie kilku czynników. Jednym z elementów, które wywindowały cenę surowca na nowe tegoroczne szczyty, jest zbliżający się termin wygaśnięcia kontraktów na maj. Wysoka liczba krótkich pozycji i brak możliwości fizycznego rozliczenia kontraktów powoduje konieczność domknięcia „shortów”, co przekłada się na cenę cukru – tłumaczy Piotr Langner.

Rajd cenowy napędzany był też przez kwestie związane z podażą surowca. Indie wprowadziły ograniczenia eksportu cukru. Chiny zredukowały prognozy jego podaży do 9 mln ton. Nie najlepiej sytuacja przedstawiała  się także w Pakistanie, Tajlandii i UE. 

Cukier idzie właśnie pod prąd tendencji na rynku żywności i surowców rolnych, gdzie ceny po długich miesiącach spektakularnych wzrostów i szczycie zaliczonym dokładnie rok temu spadają już dwunasty miesiąc z rzędu.

Wzrost 158 proc. od 2020 r.

Pozostało 94% artykułu
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności