Gwiazdkowa restauracja zostanie zamknięta. Bo jest za drogo

Wielokrotnie nagradzana gwiazdką Michelin restauracja z Belfastu poinformowała, że niestety kończy działalność. Przyczyną są zbyt wysokie koszty. A klienci nie mają już pieniędzy na wykwintne dania.

Publikacja: 08.11.2023 18:19

Wielokrotnie nagradzana gwiazdką Michelin restauracja z Belfastu kończy działalność

Wielokrotnie nagradzana gwiazdką Michelin restauracja z Belfastu kończy działalność

Foto: Adobe Stock

Deanes EIPIC to restauracja należąca do Michaela Deane’a, uznanego szefa kuchni z Irlandii Północnej. W 1997 roku, po niespełna dwunastu miesiącach działalności, restauracja została nagrodzona pierwszą gwiazdką Michelin. W sumie przyznano ją restauracji sześć razy z rzędu. Mimo to Deanes EIPIC, która działa od 26 lat - do końca roku ma zostać zamknięta.

Według informacji CNN zarządzająca nią firma wyjaśniła, iż decyzję o zamknięciu lokalu podjęto ze względu na "wzrost wrażliwości cenowej klientów, wpływu pandemii COVID-19, brexitu oraz rosnących kosztów utrzymania". Zaznaczono, że planowane jest wznowienie działalności, jednak "z większym naciskiem na stosunek jakości do ceny".

Czytaj więcej

Przewodnik Michelina wraca po pandemii

Alex Greene, szef kuchni w Deanes EIPIC, powiedział CNN, że sytuacja w branży gastronomicznej jest trudna. - EIPIC zdecydowanie nie był restauracją, która umierała. Ale ludzie przychodzili tutaj z oczekiwaniami. Koszt ich spełniania w trakcie lockdownu podwoił się i wymknął spod kontroli. Jednocześnie nie mogliśmy podwoić cen - powiedział kucharz, którzy ma na koncie występ w finale popularnego w Wielkiej Brytanii telewizyjnego show kulinarnego "Great British Menu".

Menu degustacyjne w EIPIC kosztuje 100 funtów (około 510 złotych). CNN pisze, że jak na restaurację o takiej renomie, nie jest to cena bardzo wygórowana. Okazuje się, że jednak jak na niewielki Belfast, który nie jest też centrum turystycznym – ceny w EIPIC były jednak nazbyt wygórowane.

Alex Green powiedział CNN, że większość nowoczesnych restauracji na miarę gwiazdki Michelin, stawia na "uproszczony" styl, za mniejsze pieniądze niż dotychczas. - Pasja, zaangażowanie i jakość pozostają takie same, jednak nie masz białego lnianego obrusu, nie masz tego samego poziomu obsługi, a jedzenie dostarczane jest klientowi w bardziej ekonomiczny sposób - powiedział Green.

Czytaj więcej

Doskonała kuchnia na obcasach. Wielki sukces słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš

Deanes EIPIC jednak nie zniknie zupełnie. Z Belfastu przeniesie się w rejonie gór Mournes, położonych na południe od stolicy. Jej otwarcie planowane jest na 2024 rok.

Deanes EIPIC to ostatnia z wielu znanych restauracji, które zdecydowały się na zakończenie działalności. W styczniu jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie, kopenhaska Noma, ogłosiła zamknięcie, a właściciel René Redzepi powiedział dziennikowi „New York Times”, że model biznesowy wykwintnej kuchni jest „niezrównoważony”. W sierpniu angielsko-francuski kucharz-celebryta Michel Roux Jr. ogłosił, że w styczniu przyszłego roku zamknie swoją londyńską restaurację Le Gavroche, wyróżnioną dwiema gwiazdkami Michelin, aby „znaleźć czas na lepszą równowagę między pracą a życiem prywatnym”.

Deanes EIPIC to restauracja należąca do Michaela Deane’a, uznanego szefa kuchni z Irlandii Północnej. W 1997 roku, po niespełna dwunastu miesiącach działalności, restauracja została nagrodzona pierwszą gwiazdką Michelin. W sumie przyznano ją restauracji sześć razy z rzędu. Mimo to Deanes EIPIC, która działa od 26 lat - do końca roku ma zostać zamknięta.

Według informacji CNN zarządzająca nią firma wyjaśniła, iż decyzję o zamknięciu lokalu podjęto ze względu na "wzrost wrażliwości cenowej klientów, wpływu pandemii COVID-19, brexitu oraz rosnących kosztów utrzymania". Zaznaczono, że planowane jest wznowienie działalności, jednak "z większym naciskiem na stosunek jakości do ceny".

Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Gastronomia
Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”