Oceniający restaurację ruszyli w podróże na początku tego roku, a pierwsze nowe przewodniki zobaczymy już w nadchodzącym tygodniu. Zaczną od trzech miast w USA : Waszyngtonu, Chicago i Nowego Jorku. Potem przyjdzie czas na Kalifornię. Efektem ich pracy będą publikacje z ocenami. Tyle, że nie przewiduje się druku słynnych czerwonych książeczek. Wszystko jest online. I prawdopodobnie pandemia zmieniła to już na stałe.
Dotychczas Michelin publikował swoje przewodniki na jesieni. Tym razem jednak pandemia przesunęła datę, bo restauracje w USA otwierały się powoli. —Zdecydowaliśmy się dać naszym inspektorom więcej czasu. I w ocenach jesteśmy bardzo życzliwi. A prawdę mówiąc niektóre z restauracji podczas pandemii dokonało prawdziwych cudów i efekty są znacznie powyżej tego, czego wcześniej oczekiwaliśmy. To bardzo pozytywny trend — mówi Gwendal Poullennec, dyrektor działu przewodników Michelina. Ujawnił również, że inspektorzy już teraz są pod wrażeniem staranności, z jaką przykładają się kucharze i jak dbają o jakość oraz wszystkie pozostałe detale. I jak bardzo zaskoczeni są faktem, że w czasie pandemii powstało tak wiele nowych placówek. — Jeśli chodzi o Stany Zjednoczone, to jestem wielkim optymistą — mówił Gwendal Poullennec.
Według informacji Michelina w Stanach Zjednoczonych mniej, niż 100 restauracji z gwiazdkami nie przetrwało pandemii, a 80 procent nadal funkcjonuje. Sytuacja w pozostałych krajach nie jest już tak dobra, bo otwarta jest jedynie jedna trzecia z tych, które znalazły się w przewodnikach. — Teraz naszym zadaniem jest wesprzeć te, które przetrwały. Pomóc im odbudować biznes i zachęcić konsumentów, żeby wrócili do jedzenia posiłków poza domem — dodał Poullennec. I nie ukrywał, że w kilku przypadkach inspektorzy ocenili restauracja na podstawie wcześniej zebranych informacji, bo z powodu pandemii nie mogli tam dotrzeć, ale przeprowadzili tam dokładne wywiady.
Przewodnik kulinarny Michelina ma kilka kategorii. Bib Gourmand dostają te placówki, które oferują dobre jedzenie za przystępną cenę, talerze ( docenione, ale nie nagrodzone) . Gwiazdki : jedną, dwie albo trzy dostają lokale naprawdę wybitne. W przewodnikach na ten rok została jeszcze wprowadzona jedna kategoria — zielone gwiazdki. To dla tych restauracji, które zasłużyły się dla zrównoważonego środowiska i stanowią wzór dla przyszłości. Michelin chce również uhonorować młodych szefów kuchni oraz sommelierów.
Przewodnik po Waszyngtonie ma się ukazać 22 kwietnia, po Chicago w tydzień później, a po Nowym Jorku — 6 maja. Oznaczenia Bib Gourmand zostaną opublikowane dla każdego z tych miast na dwa dni przed „gwiazdkami". Wszystko na guide.michelin.com.