Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z George Washington University sugeruje, że co 14-ty przypadek infekcji dróg moczowych może być wywołany przez bakterie pochodzące z mięsa. Bakterie te mogą żyć w jelitach, a następnie trafić do dróg moczowych.
Naukowcy zbadali przypadki zakażeń E.coli ze szpitali w Arizonie i stwierdzili, że około 8 procent wywołały spożywcze szczepy zwierzęce, takie jak te znajdujące się w kurczaku, indyku i wieprzowinie.
Czytaj więcej
Antybiotykooporność jest nazywana przez lekarzy i naukowców cichą pandemią XXI wieku. Problem jest poważniejszy, niż dotychczas sądzono, ponieważ prognozuje się, że do 2050 r. liczba zgonów z powodu oporności na antybiotyki może sięgnąć 10 mln.
Około 85 proc. infekcji dróg moczowych jest spowodowanych przez bakterie E.coli, a te badania sugerują, że wiele z nich może być spowodowane przez kontakt z mięsem.
Chociaż od dawna było wiadomo, że jedzenie niegotowanego mięsa lub przypadkowe spożycie bakterii może prowadzić do rozstroju żołądka, to nowością jest odkrycie, że bakterie mogą pozostać w jelitach i powodować problemy jeszcze znacznie później.