"Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały" – napisano w raporcie.
W kwietniu 2022 roku indeks był na poziomie 158,4 pkt.
„Ważne jest, byśmy nadal bardzo uważnie śledzili ewolucję cen i przyczyny ich wzrostu. Gdy gospodarki wyjdą ze znacznego spowolnienia, popyt wzrośnie, wywierając presję na wzrost cen żywności” – powiedział Maximo Torero, główny ekonomista i zastępca dyrektora generalnego Departamentu Rozwoju Gospodarczego i Społecznego FAO, cytowany w komunikacie.
Czytaj więcej
Do wyścigu cen żywności właśnie dołączył cukier, i to w chwili, gdy reszta zawodników już odpuściła. Cena kontraktu na cukier na giełdzie w Amsterdamie, wzrosła od października 2022 r. już o 40 proc., a od dołka z lutego 2020 r. – aż o 160 proc.
Torero uważa, że konieczne jest odnowienie porozumienia eksportu zbóż przez Morze Czarne, aby uniknąć kolejnych skoków cen pszenicy i kukurydzy.