UEFA potwierdziła, że podczas EURO 2024 kibice piłki nożnej z całej Europy znajdą ten smaczny niemiecki produkt na stadionach w całym kraju.
Kiełbaska z wieprzowiny z sosem curry jest zazwyczaj podawana na śnieżnobiałej tekturowej tacce z dwuzębnym plastikowym widelczykiem. Może być podawana ze skórką lub bez. Do końca trwającego miesiąc turnieju piłkarskiego zagraniczni kibice będą mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat niemieckiego przysmaku. Chociaż jego pochodzenie jest przedmiotem sporów, currywurst zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej Berlina.
Czytaj więcej
Według szacunków Instytutu Ifo, Euro 2914 zwiększy niemiecki PKB o około 0,1 procenta. Jednak nie będzie miało to większego znaczenia dla niemieckiej gospodarki na dłużej.
Rodzinna tradycja
– Nasze miasto to przede wszystkim currywurst i myślę, że Berlin nie może żyć bez currywurst. Każdy, kto tu przyjeżdża, musi spróbować tej kiełbaski, aby zrozumieć, o co chodzi w tym mieście – mówi Linda Konnopke, która pomaga w prowadzeniu popularnego rodzinnego baru szybkiej obsługi w berlińskiej dzielnicy Prenzlauer Berg.
Jej pradziadkowie, Max i Charlotte Konnopke, zaczęli sprzedawać kiełbaski z przenośnego grilla w 1930 roku i prowadzona przez rodzinę firma stała się od tego czasu słynącą z currywurst instytucją, którą ich syn, Günter Konnopke, wprowadził do Berlina Wschodniego w 1960 roku. Od razu stała się też hitem. Przepis nadal jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną, a według zapewnień Lindy Konnopke: „Currywurst bez skórki jest bezkonkurencyjna”.