Kac będzie zawsze

Rozmowa z Janem Krzysztofem Ludwickim, toksykologiem z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Aktualizacja: 21.01.2016 14:20 Publikacja: 20.01.2016 18:30

Kac będzie zawsze

Foto: archiwum prywatne

Rz: Media w Korei Północnej poinformowały, że w kraju tym wynaleziono alkohol, który nie powoduje kaca. To możliwe?

Prof. Jan Krzysztof Ludwicki: Z punktu widzenia toksykologii – nie. Najczystszy alkohol, jaki można sobie wyobrazić, z najlepszej destylacji, też spowoduje kaca. Struktura chemiczna alkoholu jest znana – kac będzie zawsze.

Czym właściwie jest kac?

To nic innego jak chemiczne zatrucie naszego organizmu. Nie tylko wątroby, powoduje też objawy zatrucia neurologicznego. Ale wynika ono nie tylko ze spożycia alkoholu zawartego w tzw. napojach wyskokowych, lecz również ze spożycia substancji towarzyszących alkoholowi.

Jakie to substancje?

W przypadku wina będą to produkty jego fermentacji i przechowywania, w przypadku alkoholi, które są destylowane – substancje, które destylują razem z alkoholem. I w zależności od jakości destylacji tych produktów jest więcej albo mniej. Sam czysty alkohol powoduje zatrucia mogące się przejawiać bólem głowy i wszystkimi objawami, które popularnie nazywamy kacem. Znacznie silniejszymi truciznami są alkohole fuzlowe, jak je oficjalnie nazywamy. To duża grupa różnego rodzaju związków chemicznych. Im lepszego gatunku jest alkohol (stare koniaki czy whisky), tym więcej tych związków, a co za tym idzie – tym cięższy kac.

A jest jakaś skuteczna metoda na kaca?

W zasadzie nie. Trzeba po prostu spowodować, żeby organizm jak najszybciej pozbył się wszystkich szkodliwych dla niego substancji. W niektórych przypadkach nie jest to łatwe. Wszystkie ludowe recepty są nieskuteczne, ale dają przynajmniej poczucie, że człowiek z tym nieprzyjemnym stanem coś robi. Jedni radzą zsiadłe mleko, inni sok z kiszonych ogórków albo z kapusty, ale to nie działa.

Pozostaje tylko czekać, aż kac minie?

Ja zalecałbym picie naprawdę dużych ilości wody. To rozcieńcza szkodliwe substancje i powoduje szybsze ich pozbywanie się z organizmu. I spacer na świeżym powietrzu. To troszkę pomoże, ale lekarstwa nie ma. Jeśli chcemy uniknąć kaca, wystarczy nie pić dużo. Dobre alkohole pijemy przecież nie po to, żeby się upić, ale dlatego, że nam smakują. Nie widzę powodu, by się upijać, ale nie widzę też przeszkód, żeby wypić kieliszek dobrego koniaku.

Rz: Media w Korei Północnej poinformowały, że w kraju tym wynaleziono alkohol, który nie powoduje kaca. To możliwe?

Prof. Jan Krzysztof Ludwicki: Z punktu widzenia toksykologii – nie. Najczystszy alkohol, jaki można sobie wyobrazić, z najlepszej destylacji, też spowoduje kaca. Struktura chemiczna alkoholu jest znana – kac będzie zawsze.

Pozostało 86% artykułu
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Społeczeństwo
Greta Thunberg zatrzymana przez policję. Aktywiści: Nasi politycy nas zawiedli
Społeczeństwo
Próbował skremować psa, wzniecił ogromny pożar. Usłyszał zarzuty
Społeczeństwo
Elon Musk nominowany do nagrody UE dla obrońców praw człowieka
Społeczeństwo
Tajlandia: Na farmie krokodyli zabito 125 zwierząt. Jaki był powód?