Producenci czekolady podnieśli już ceny dla konsumentów po trzech latach słabych zbiorów kakao, a spodziewany jest kolejny czwarty rok słabych zbiorów w tych dwóch afrykańskich krajach, które produkują prawie 60% światowego kakao.
Czytaj więcej
Kakao drożeje co tydzień o kilkanaście procent. World Economic Forum alarmuje, że ceny surowca biją już historyczne rekordy. A to dopiero początek, bo zapotrzebowanie na kakao rośnie, a zbiory były fatalne i kolejny sezon też będzie słaby
Ceny ziaren kakao wzrosły w ciągu ostatniego roku ponad dwukrotnie, osiągając najwyższe poziomy w historii. „Potrzebujemy ogromnego spadku popytu, aby dogonić spadek podaży” – powiedział Steve Wateridge z Tropical Research Services, światowy ekspert w dziedzinie kakao.
Ceny ziaren kakao wciąż mocno rosną
Producenci czekolady nie mogą produkować czekolady z surowego kakao i polegają na przetwórcach, którzy przetwarzają ziarna w półprodukty, z których można wyprodukować czekoladę. Przetwórcy twierdzą jednak, że nie stać ich na zakup ziaren kakao – informuje Reuters.
Czytaj więcej
Surowiec użyty w kakao, które obecnie stoi na sklepowych półkach, został zakupiony po cenach dużo niższych od obecnych. Jednak głębokie globalne niedobory kakao oznaczają, że niebawem zapłacimy za nie około dwa razy więcej.