Subway będzie mieć proces o zawartość tuńczyka w tuńczyku

Sąd odrzucił wniosek sieci fast food o odrzucenie pozwu. Sprawa braku tuńczyka w kanapce z tuńczykiem będzie mieć dalszy ciąg.

Publikacja: 14.07.2022 16:53

Subway będzie mieć proces o zawartość tuńczyka w tuńczyku

Foto: Bloomberg

Mieszkanka Kalifornii, Nilima Amin, stwierdziła, że Subway wprowadził w błąd ją i innych konsumentów twierdząc, że jego kanapki zawierają tuńczyka i „100 procent tuńczyka”. W pozwie złożonym w sądzie Amin powołała się na biologa morskiego, który przeanalizował 20 próbek tuńczyka z różnych lokali Subway i w 19 próbkach nie znalazł „żadnych wykrywalnych sekwencji DNA tuńczyka”. Za to miał znaleźć inne rodzaje zwierzęcego DNA – kur i świń.

Subway chciał, by sąd oddalił sprawę, argumentując sędziemu Jonowi Tigarowi, że kanapki z tuńczykiem rutynowo zawierają inne składniki, takie jak np. majonez (składnikiem majonezu są jajka, co tłumaczyć może zawartość kurzego DNA). Koncern twierdził również, że rozsądny konsument obserwujący „artystę kanapkowego” przygotowującego zamówienie powinien zauważyć, że istnieje szansa na krzyżowy kontakt między różnymi składnikami.

Sędzia Tigar uznał jednak, że pozew mieszkanki Kalifornii może mieć ciąg dalszy i zauważył przy tym, jak cytuje NPR, że niektóre z zarzutów podnoszonych przez konsumentkę „odnoszą się do składników, których rozsądny konsument racjonalnie nie spodziewa się znaleźć w produkcie z tuńczykiem”. W pozwie, którego powódka stara się o status pozwu zbiorowego i proces z ławą przysięgłych (a więc o nadanie sprawie dużego wymiaru), wielokrotnie powtarzają się stwierdzenia, że zamawiający kanapkę z tuńczykiem nie powinien otrzymać kanapki zawierającej inne gatunki ryb czy inne produkty zwierzęce”.

Czytaj więcej

Starbucks zamyka część kawiarni w USA ze względów bezpieczeństwa

Ciągnąca się od początku 2021 roku sprawa już przyciągnęła zainteresowanie mediów, które same wzięły się za sprawdzanie zawartości tuńczyka w tuńczyku. „The New York Times” wysłał do testów próbki ryb z trzech lokali Subway i testy te nie wykazały zawartości DNA żadnego z pięciu gatunków tuńczyka, pod kątem których testowano próbki.

Subway w odpowiedzi twierdził, ze raport NYT jest fałszywy w założeniach, bo oparty był na takim rodzaju testu DNA, który nie może wiarygodnie określić zawartości tuńczyka w tuńczyku. Zwłaszcza w sytuacji, w której mięso tuńczyka zostało przetworzone i poddane obróbce termicznej. Równocześnie Subway w kontaktach z mediami podkreśla, że jego kanapki zawierają tuńczyka, a w ramach obrony utworzył nawet specjalną stronę internetową SubwayTunaFacts.com.

Sędzia Federalnego Sądu Okręgowego dał powódce trzy tygodnie na odpowiedź na tę część swojego orzeczenia, w której odrzucił część zarzutów wobec Subway – dotyczącej np. sałatki z tuńczykiem.

Mieszkanka Kalifornii, Nilima Amin, stwierdziła, że Subway wprowadził w błąd ją i innych konsumentów twierdząc, że jego kanapki zawierają tuńczyka i „100 procent tuńczyka”. W pozwie złożonym w sądzie Amin powołała się na biologa morskiego, który przeanalizował 20 próbek tuńczyka z różnych lokali Subway i w 19 próbkach nie znalazł „żadnych wykrywalnych sekwencji DNA tuńczyka”. Za to miał znaleźć inne rodzaje zwierzęcego DNA – kur i świń.

Pozostało 84% artykułu
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Przemysł spożywczy
Dobre wiadomości dla kawoszy. Komisja Europejska chce odroczyć ważną dyrektywę
Przemysł spożywczy
Piwo i wino coraz częściej bez procentów. Eksperci: To nie chwilowa moda
Przemysł spożywczy
Alkotubki zmienią przepisy. Dziś nie ma się do czego przyczepić?
Przemysł spożywczy
Alkotubki podpaliły internet. Hołownia: To zło w czystej postaci