Parlament Europejski odwołał ze stanowiska wiceprzewodniczącą Evę Kaili

Parlament Europejski oficjalnie przegłosował usunięcie greckiej eurodeputowanej Evy Kaili ze stanowiska wiceprzewodniczącej. Kaili jest oskarżona o przyjmowanie łapówek od katarskich urzędników w zamian za forsowanie ich programu.

Publikacja: 13.12.2022 12:43

Parlament Europejski odwołał ze stanowiska wiceprzewodniczącą Evę Kaili

Foto: AFP

Wiceprzewodnicząca Parlamentu Europejskiego Eva Kaili z Grecji, były eurodeputowany Pier Antonio Panzeri z Włoch oraz sekretarz generalny Międzynarodowej Federacji Związków Zawodowych Luca Visentini z Włoch to osoby już zatrzymane w ramach wielkiego śledztwa belgijskiego urzędu antykorupcyjnego.

W ubiegłym tygodniu policja wkroczyła do 16 domów i biur w Brukseli oraz okolicach, i zatrzymała cztery osoby. Równolegle włoscy karabinierzy, dysponując wydanym przez Belgię Europejskim Nakazem Aresztowania, wkroczyli do domów żony i córki Panzeri. Przeszukali posiadłości, a obie kobiety trafiły do aresztu. Poza nimi na liście podejrzanych są także asystenci, w tym jeden, który prywatnie jest partnerem Evy Kaili.

Wszystkich oskarża się o udział w aferze korupcyjnej, której celem była poprawa wizerunku Kataru przed mistrzostwami świata w piłce nożnej.

Katarskie pieniądze w sercu Europy. Za co aresztowana została Eva Kaili, wiceprzewodnicząca PE?

We wtorek Parlament Europejski przegłosował odwołanie Kaili ze stanowiska wiceprzewodniczącej. Za było 625 europosłów. Dwóch się wstrzymało, a jeden głosował przeciw.

Kaili wcześniej została już zawieszona w swoich obowiązkach i przebywa w policyjnym areszcie. Więcej informacji na temat konkretnych zarzutów karnych wobec niej ma zostać ogłoszonych w środę - poinformowali belgijscy urzędnicy.

Przedstawiciele Kataru i eurodeputowana zaprzeczają jakimkolwiek naruszeniom. Prawnik Kaili Michalis Dimitrakopoulos powiedział we wtorek, że jej stanowisko jest takie, że "nie miała nic wspólnego z katarskimi łapówkami".

Występując w greckiej telewizji, Dimitrakopoulos powiedział, że nie potwierdzi ani nie zaprzeczy, że w jej domu znaleziono duże sumy gotówki. Belgijscy prokuratorzy powiedzieli, że znaleźli setki tysięcy euro w domach wielu podejrzanych, a także w pokoju hotelowym.

Donald Trump zmienia plany. Nie dojdzie do spotkania z Andrzejem Dudą
Polityka
Wybory prezydenckie w USA. Grupa republikanów: Trump nie nadaje się na prezydenta
Izrael twierdzi, że Iran chciał dokonać zamachu na Beniamina Netanjahu
Nietypowa próba rakietowa Korei Północnej. Pociski spadły na terytorium kraju
Materiał Promocyjny
Wpływ amerykańskich firm na rozwój polskiej gospodarki
Polityka
Brandenburgia przed wyborami. Los kanclerza Scholza zależy od wyniku AfD?