Wina Mazurka: Lodowe perły

Co najbardziej lubię w winiarzach? Że jeszcze im się chce, że wciąż szukają, są ciekawi świata i nowych smaków, że wino to nie tylko biznes. To samo mam z cydrami z Chyliczek.

Publikacja: 14.07.2023 17:00

Chyliczki Chmielowy Sad, Chyliczki Wiśniowy Sad, Chyliczki Sweet Oak, Chyliczki Lodowy

Chyliczki Chmielowy Sad, Chyliczki Wiśniowy Sad, Chyliczki Sweet Oak, Chyliczki Lodowy

Foto: mat.pras.

Do szwedzkiej Uppsali pojechałem na przełomie wieków, by pisać reportaż o Stefanie Michniku. Przed spotkaniem zwiedziłem katedrę z grobowcem Katarzyny Jagiellonki, Systembolaget, czyli szwedzki monopolowy z kuriozalnie wysokimi cenami, oraz miejscowy sklep spożywczy, gdzie jako napoje wyskokowe figurowały trunki do 3,5 proc. alkoholu, a wśród nich lokalny cydr. Kupiłem z ciekawości, był to mój drugi, po brytyjskich, cydr w życiu. Ot, taka gazowana odmiana piwa, nie ma tu żadnej historii, nawet nie czuć było jabłkiem. Dla tysięcy miłośników najważniejsze było, że gasi pragnienie. I to jest jeden biegun cydrów.

Czytaj więcej

Wina Mazurka. Jabłko po polsku

Drugim są właśnie Chyliczki. Tydzień temu rozpływałem się tu nad ich klasycznymi cydrami, pisząc, że eleganckie, precyzyjne i czyste. Zasugerowałem przy tym, że najlepsze zostawię na później, i przyszła na to pora. To właśnie ów drugi biegun cydrownictwa. Bo normalny, standardowy cydr powstaje – będę to powtarzał do znudzenia: jak wino – z soku, tu oczywiście jabłkowego. On sobie pod wpływem drożdży fermentuje i tak rodzi się cydr. Wszystko, co dalej, to już inwencja cydrownika, a pomysłowości w Chyliczkach nie brakuje.

Ot, taka gazowana odmiana piwa, nie ma tu żadnej historii, nawet nie czuć było jabłkiem. Dla tysięcy miłośników najważniejsze było, że gasi pragnienie. I to jest jeden biegun cydrów.

Wystarczy czegoś dodać. Jeśli sok jabłkowy będzie fermentował ze skórkami z wiśni, powstanie Wiśniowy Sad, w którym wiśnie odpowiadają nie tylko za jasnoczerwony kolor, ale i za piękne nuty wiśniowe. Żadnego sztucznego cukru, lekko musujący, cudo po prostu. A gdyby tak zamiast wiśni dodać chmielu i niech fermentuje z sokiem jabłkowym? To nie jest piwo, żadna ipa, to fascynujący Chmielowy Sad, w którym goryczka chmielu znakomicie współgra z jabłkowymi smakami.

Dodawać można przeróżne aromaty, ale można też zmieniać sposób produkcji. Co by było, gdybyśmy naturalnie półwytrawny, niemusujący, eksponujący pełnię owocowych smaków cydr leżakowali przez rok w dębowej beczce po burbonie? Sweet Oak zyskał dzięki beczce nuty wanilii, cynamonu i egzotycznych przypraw.

Czytaj więcej

Wina Mazurka: Wawrzyniec i Madonna

Byłem w jury na targach Enoexpo, gdy przyznaliśmy złoty medal zjawiskowemu cydrowi z debiutującej Cydrowni Chyliczki. Był to Cydr Lodowy, który od tamtego czasu podbił świat i został ponad wszelkie wyobrażenia obsypany nagrodami. Jak tego dokonać? Wystarczy, bagatela, przez rok, półtora powoli fermentować wymrażany sok. Lodowy jest gęsty od smaków, w którym pieczone jabłko i rodzynki równoważone są świetną kwasowością. Perła, najlepszy polski cydr w historii.

Do szwedzkiej Uppsali pojechałem na przełomie wieków, by pisać reportaż o Stefanie Michniku. Przed spotkaniem zwiedziłem katedrę z grobowcem Katarzyny Jagiellonki, Systembolaget, czyli szwedzki monopolowy z kuriozalnie wysokimi cenami, oraz miejscowy sklep spożywczy, gdzie jako napoje wyskokowe figurowały trunki do 3,5 proc. alkoholu, a wśród nich lokalny cydr. Kupiłem z ciekawości, był to mój drugi, po brytyjskich, cydr w życiu. Ot, taka gazowana odmiana piwa, nie ma tu żadnej historii, nawet nie czuć było jabłkiem. Dla tysięcy miłośników najważniejsze było, że gasi pragnienie. I to jest jeden biegun cydrów.

Pozostało 80% artykułu
Plus Minus
Bogusław Chrabota: Dlaczego broń jądrowa nie zostanie użyta
Plus Minus
„Empire of the Ants”: 103 683 zwiedza okolicę
Plus Minus
„Chłopi”: Chłopki według Reymonta
Plus Minus
„Największe idee we Wszechświecie”: Ruch jest wszystkim!
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Plus Minus
„Nieumarli”: Noc żywych bliskich