Wina Mazurka: Skrzynia pełna cudów

Jeśli ktoś pije wino raz na ruski rok, jeśli jest mu wszystko jedno, co pije, byle się woltaż zgadzał, jeśli ma być tanio i w Biedronce, to ten felieton nie jest dla niego, sorry. Dziś będzie o winach dla wymagających, ale za to o winach wybitnych.

Publikacja: 16.09.2022 17:00

Wina Mazurka: Skrzynia pełna cudów

Foto: Pixabay

Prosimy po kolei i w skupieniu, bo tu nic nie jest oczywiste. Z jednej strony mamy serce Andaluzji – królestwo win zdecydowanych, utlenionych (Montilla-Moriles), mocnych (sherry), a jak dorzucę, że mówimy o okolicach Malagi, to będzie wiadomo, że słodkich. Nic z tych rzeczy. Może dlatego, że tych win nie robi żaden Hiszpan, tylko rodowity Tyrolczyk z okolic Trydentu przeflancowany do Niemiec? Wychowany w Badenii Friedrich Schatz od początku wiedział, że chce robić wino i wiedział, że nie chce tego robić w rodzinnych stronach. Po latach osiadł w Andaluzji z mocnym postanowieniem, że będą to wina naturalne.

Czytaj więcej

Wina Mazurka: Modlitwa do św. Nektariusza

Wspominałem już, że tu nic nie jest oczywiste? Oto dowód pierwszy – Chardonnay 2021, o którym powiedzieć, że jest zupełnie inne niż wszystkie chardonnay, które państwo próbowali, to nic nie powiedzieć. Marcepan, cytrusy i migdały w kwiatowym bukiecie – jest naprawdę ciekawie, ale nie dla miłośników chilijskiego, tępego, beczkowego wydania tego szczepu. Truskawkowo-różane Rosado 2021 ma tyle ciała, że świetnie sprawdzi się w kuchni, także orientalnej, polubicie je.

Jednak ton zestawowi nadają wina czerwone. Finca Sanguijuela to nazwa andaluzyjskiej posiadłości Schatzów, Finca Sanguijuela 2013 zaś to kupaż tempranillo, merlota i cabernet sauvignon, który dał wino dojrzałe, eleganckie, ale o wytrzymałości nadmorskiej skały. Druga, prócz nut ziołowych, cecha charakterystyczna win Schatza? Owocowość. Miłośnicy beczki, tytoniu i skóry ponad zdrowy rozsądek będą zawiedzeni, reszta popadnie w zachwyt. Jak to połączyć? Tak jak w Petit Verdot 2015, gdzie czarna porzeczka i czekolada pięknie się uzupełniają. Wspaniałe, dojrzałe wino.

Marcepan, cytrusy i migdały w kwiatowym bukiecie – jest naprawdę ciekawie, ale nie dla miłośników chilijskiego, tępego, beczkowego wydania tego szczepu.

Zimnolubne pinot noir w Andaluzji? Pinot Noir 2015 udowadnia, iż w takich warunkach da się stworzyć wino lekkie, kwiatowe (róże!) i upojnie truskawkowo-wiśniowe. Wreszcie Acinipo 2017 nazwę zawdzięcza ruinom rzymskiego miasta, a powstaje z blaufränkisch, na Węgrzech zwanego kekfrankosem, a tutaj lembergerem. Dużo porzeczki, trochę kawy i mnóstwo, mnóstwo szczerego zachwytu. Pyszne.

Czytaj więcej

Wina Mazurka: Wina po afrykańsku

Aha, tych win nie można kupić na sztuki, trzeba od razu skrzyneczkę, w której każde inne. Jak ktoś nie lubi wina, to dostanie gustowną drewnianą skrzyneczkę, w sam raz na młotki, śrubki oraz inne śmieci.

660 zł

660 zł

Prosimy po kolei i w skupieniu, bo tu nic nie jest oczywiste. Z jednej strony mamy serce Andaluzji – królestwo win zdecydowanych, utlenionych (Montilla-Moriles), mocnych (sherry), a jak dorzucę, że mówimy o okolicach Malagi, to będzie wiadomo, że słodkich. Nic z tych rzeczy. Może dlatego, że tych win nie robi żaden Hiszpan, tylko rodowity Tyrolczyk z okolic Trydentu przeflancowany do Niemiec? Wychowany w Badenii Friedrich Schatz od początku wiedział, że chce robić wino i wiedział, że nie chce tego robić w rodzinnych stronach. Po latach osiadł w Andaluzji z mocnym postanowieniem, że będą to wina naturalne.

Plus Minus
Bogusław Chrabota: Dlaczego broń jądrowa nie zostanie użyta
Plus Minus
„Empire of the Ants”: 103 683 zwiedza okolicę
Plus Minus
„Chłopi”: Chłopki według Reymonta
Plus Minus
„Największe idee we Wszechświecie”: Ruch jest wszystkim!
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Plus Minus
„Nieumarli”: Noc żywych bliskich