To restauracja mięsna do, nomen omen, szpiku kości, a specjalizująca się w stekach. Mięso sezonowane jest tutaj na miejscu przez 14 dni w stojących obok wejścia wielkich lodówkach. Steki są jak należy, warto też jednak spróbować innych dań, których ze świecą szukać gdzie indziej. Przykładem krupnik z gęsimi żołądkami: pyszna polska kasza i sprężyste żołądki, świetnie uzupełnione przez solidne kawałki borowików, sprawiają, że czujemy się jak na obiedzie u babci – mistrzyni domowej kuchni. Innym wyjątkowym daniem są krótko pieczone, cienko plasterkowane serca wołowe z rusztu – to esencja mięsnego smaku. Korzenna marchewka i domowe frytki dobrze się z nimi komponują, chociaż dla prawdziwego mięsożercy mogłyby nie istnieć.
Mocnym punktem menu są alkohole. Wśród nich regionalne piwa i ekskluzywne polskie wódki, np. rocznikowy Młody Ziemniak z Polmosu Siedlce.
PSST! Bycze jądra dostępne są tutaj cały rok. Bądźcie odważni i spróbujcie!
13/20
Steakhouse/Swobodna
Sławkowska 3
31-014 Kraków
tel. +48 690 900 555
www.edred.pl
Czynne:
niedz.–czw. 12.00–23.00
pt.–sob. 12.00–24.00
kuchnia: niedz.–czw. do 22.30
pt.–sob. do 23.30
Średnie ceny:
przystawka 19 zł
danie główne 43 zł
deser 17 zł
Płatność: kartą Visa MC
La Rotisserie
Szef kuchni Paweł Oszczyk
Jeden z najsłynniejszych polskich szefów kuchni, Paweł Oszczyk, praktykował kilka lat we Włoszech, m.in. w znanej Miramonti l'Altro w Brescii. Po powrocie do kraju pracował w Warszawie, najpierw w restauracjach Hotelu Bristol, a potem w Amber Room. Szefem autorskiej restauracji La Rotisserie jest od 2004 r. W roku 2014 otrzymał nominację do tytułu Szef Roku Gault&Millau 2015.
Restauracja znajduje się w pięknie odnowionym Pałacu Mokronowskich i jest częścią butikowego Mamaison Hotel Le Regina. Nieduża sala o eleganckim, ale nie onieśmielającym wystroju, zapewnia miłą atmosferę i pozwala skupić się na potrawach.
Do wyboru menu a la carte oraz degustacyjne. Gdy ma się do czynienia z szefem tej klasy, warto rzecz jasna wybrać to drugie, aby w pełni poznać jego kunszt.
Na początek jędrne krewetki z kremowym sosem curry i bobem, przyprawione orzeźwiającą miętą i podane z chrupiącym wafelkiem na bazie dzikiego ryżu. Nie mniejsze wrażenie robią delikatnie podsmażone małże św. Jakuba, skojarzone ze słodkawymi młodymi burakami i zaostrzone kminkiem oraz letnią truflą. Bez wątpienia mocnym punktem menu degustacyjnego jest pieczona pierś kaczki brandenburskiej, podana w towarzystwie sałaty z kozim serem i aromatycznego, lekko słodkiego sosu na bazie jeżyn.
PSST! Świetna karta win stworzona przez Andrzeja Strzelczyka – dwukrotnego mistrza Polski sommelierów.
15/20
Nowatorska/Biznesowa
Kościelna 12
00-218 Warszawa
tel. +48 22 531 60 70
www.rotisserierestaurant.com.pl
Czynne:
pon.–pt. 6.30–10.30 i 12.00–23.00
sob. 7.00–11.00 i 12.00–23.00
niedz. 7.00–11.00 i 13.00–23.00
Średnie ceny:
przystawka 48 zł
danie główne 87 zł
deser 34 zł
Menu degustacyjne:
4 dania 188 zł
5 dań 209 zł
6 dań 232 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Manana Bistro & Wine Bar
Szef kuchni /Przemysław Błaszczyk
Przemysław Błaszczyk to szef regularnie wyróżniany nagrodami Gault &Millau. Stażował w restauracji Arzak w San Sebastián, dotarł do finału programu kulinarnego Top Chef. Bistro Manana to jego autorski lokal.
Restauracja znajduje się przy ruchliwym chorzowskim deptaku, często więc wszystkie stoliki są zajęte. Należy pamiętać o rezerwacji – na kolację bez niej praktycznie nie ma szans. Lokal jest niewielki, składa się z małej sali oraz przeszklonej werandy. W lecie może być tam gorąco, ale panorama ulicy Wolności rekompensuje tę niedogodność.
Menu jest krótkie i wyszukane. Warto wybrać ravioli z kalarepy, której cieniutkie płatki występują tu w roli ciasta. Wnętrze wypełnione jest nadzieniem z pokrzywy i sera kozia rura (twarożkowy z gospodarstwa Kaszubska Koza). Pierożkom towarzyszą pesto ze szczawiu, czarnuszka oraz orzechy. Połączenie warzywnego ciasta z niezwykle miękkim, kremowym serem jest zaskakująco dobre, a szczawiowe pesto, czarnuszka i orzechy podkręcają delikatny smak kalarepy. Dobrze też zwrócić uwagę na sałaty. Rzymska z pieczonym batatem, serem kozia rura i marynowaną gruszką to niebo w gębie. Ciepły, słodkawy batat miękko przykleja się do podniebienia i bez pośpiechu oddaje smak, więc nie chce się go za szybko połykać. Ser doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami sałaty, a zwłaszcza z gruszką. Do pełni szczęścia w kompozycji jest jeszcze tostowany słonecznik i limonkowy dressing.
PSST! Menu dziecięce atrakcyjne i bez banału, a np. makaron z sosem pomidorowym i mozzarellą to świetna rzecz również dla dorosłych.
13/20
Polska/Swobodna
Wolności 15
41-500 Chorzów
tel. +48 508 293 640
www.bistromanana.pl
Czynne:
pon.–czw. 9.00–21.00
pt.–sob. 9.00–22.00
niedz. 12.00–20.00
Średnie ceny:
przystawka 20 zł
danie główne 45 zł
deser 15 zł
Płatność: kartą Visa MC AmEx
Salto
Szef kuchni Martin Gimenez Castro
W centrum Warszawy, na rogu Wilczej i Emilii Plater mieści się nieostentacyjnie elegancki hotel Rialto. Jest w nim restauracja Salto, gdzie króluje niezwykły szef Martin Gimenez Castro. Argentyńczyk, który pokochał Polskę, a którego Polska poznała i polubiła, gdy wygrał pierwszą rodzimą edycję Top Chefa.
W pięknej, urządzonej w stylu art déco sali można zasiąść na wygodnych krzesłach lub zagłębić się w skórzanych fotelach. Podziwiać czarno-białe fotografie tańczących tango par i słuchać charakterystycznej argentyńskiej muzyki.
Pochodzące z terenów dzisiejszego Peru ceviche to sałatka z marynowanych w soku z limonki owoców morza lub ryb. W wersji proponowanej przez Salto to elegancka, perfekcyjnie przyrządzona i zaprezentowana przystawka o morskim smaku, pięknie współgrającym z wyrazistą natką kolendry i czerwoną cebulą. Martin Gimenez Castro chętnie podaje mało znanego w Polsce korwina, atlantycką rybę o zwartym białym mięsie. Aksamitny krem z karczochów jest świetnym tłem dla doskonale usmażonego filete de corvina z chrupiącą skórką. Smak obu tych składników zaostrza piasek z czarnych oliwek. Klamrą spinającą całe danie jest rozmarynowa piana.
Salto ma starannie skomponowaną kartę win, zarówno ze Starego, jak i Nowego Świata; znaczącą w niej pozycją są oczywiście wina argentyńskie.
PSST! Desery w Salto to małe arcydzieła, które wybornie smakują i pięknie wyglądają. Każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę.
14,5/20
Nowatorska/Elegancka
Wilcza 73
00-670 Warszawa
tel. +48 22 584 87 71
www.saltorestauracja.pl
Czynne codziennie 12.00–22.30
Średnie ceny:
przystawka 38 zł
danie główne 80 zł
deser 26 zł
Menu degustacyjne:
5 dań 190 zł
5 dań 300 zł (z doborem win)
7 dań 280 zł
7 dań 440 zł (z doborem win)
Płatność kartą: Visa MC AmEx