danie główne 45 zł
deser 15 zł
Menu degustacyjne:
5–8 dań 150–250 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
ato sushi
Szef kuchni Kasper Krajewski
26-letni Kasper Krajewski od 17. roku życia pracuje jako kucharz i sushi master. W ato sushi jest szefem od 2010 r.
Restauracja mieści się na ulicy 6 Sierpnia, przecznicy Piotrkowskiej. Powstał tu woonerf (podwórzec miejski), odcinek wyłączony z ruchu i zmodernizowany tak, by był przyjazny pieszym i rowerzystom, a także restauratorom, którzy mogą rozstawiać na deptaku ogródki. Wystrój lokalu jest nowoczesny, dominują drewno i kamień, uwagę przyciąga bar z jasnego drewna o eleganckiej i ascetycznej stylistyce.
Ekipa ato sushi podkreśla, że „w Japonii najpierw je się oczami", i sama stosuje się do tej konwencji. Wszystkie dania są dopracowane wizualnie – sushi serwowane na drewnianej desce prezentuje się fantastycznie. Składniki są świeże i idealnie zespolone z ryżem; maki perfekcyjnie zwinięte. Szczególnie warto zamówić sushi z surowym tuńczykiem, ponieważ jest tutaj wyjątkowo świeży i wysokiej jakości.
Oprócz sushi i sashimi można zjeść również wyśmienite makarony. Udon z plastrami rostbefu, przyozdobiony gałązką zielonego groszku, pięknie wygląda na białym talerzu. Wołowina jest bardzo delikatna, a ciemny sos esencjonalny i zrównoważony smakowo. Danie zachwyca harmonią orientalnych smaków. Co na deser? Na przykład lody z zielonej herbaty, które długo pozostawiają na języku i podniebieniu subtelny smak cennych jak złoto liści.
PSST! Na specjalne zamówienie lokal organizuje nyotaimori i nantaimori: sushi i sashimi spoczywa na „żywym talerzu" – nagim ciele modelki/modela.
10/20
Sushi/Swobodna
6 Sierpnia 1/3
90-606 Łódź
tel. +48 42 207 99 99 +48 695 955 559
www.atosushi.pl
Czynne:
pon.–czw. 12.00–23.00
pt.–sob. 12.00–00.00
niedz. 12.00–22.00
kuchnia:
pon.–czw. do 22.30
pt.–sob. do 23.30
niedz. do 21.30
Średnie ceny:
przystawka 25 zł
danie główne 60 zł
deser 15 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Delight
Szef kuchni Mirosław Jabłoński
Mirosław Jabłoński tuż po szkole gastronomicznej trafił do stołecznej restauracji Belvedere. Później pracował w czterogwiazdkowym hotelu Qubus w Krakowie oraz w warszawskim Sheratonie. Do Łodzi przeniósł się w 2009 r., by w nowym hotelu andel's stworzyć Delight.
Budynek, w którym znajduje się hotel, kiedyś należał do kompleksu przemysłowego Izraela Poznańskiego. Wnętrze restauracji jest wpasowane w styl całego obiektu, czyli bardzo nowoczesne. Na ceglanych ścianach wiszą duże zdjęcia, przy zasłanych białymi obrusami stołach stoją wykonane z ciemnego drewna krzesła o różnych kształtach; do tego eleganckie wiszące czarne lampy.
W karcie wiele ciekawych pozycji, choćby grasica cielęca smażona z jabłkami i podana z pesto pietruszkowym lub bardzo wyraziste gołąbki z kapusty włoskiej z podhalańską jagnięciną i kaszą perłową w sosie kurkowo-rozmarynowym z wędzonym owczym serem. Szef kuchni dba o sezonowość menu – np. na wiosnę w karcie pojawiła się wkładka z daniami ze szparagów. Jej hit to wyśmienite, intensywne w smaku i delikatne w strukturze szparagowe consommé z parmezanem. Świetna też była szparagowa panna cotta z guacamole i szynką parmeńską, w której znakomicie kontrastowały ze sobą słoność i słodycz. Do cudownej uczty warto napić się lampki wina z obszernej karty, a po niej zamówić jeden z pysznych deserów.
PSST! Można samodzielnie upiec sobie potrawę na gorącym kamieniu – np. perliczkę marynowaną w cydrze lub przegrzebki marynowane w chili i czosnku.
13/20
Międzynarodowa/Elegancka
Andel's Hotel
Łódź Ogrodowa 17
91-065 Łódź
tel. +48 42 279 16 22
www.vi-hotels.com/pl/andels-lodz/restauracja-i-bar
Czynne codziennie 18.00–23.00
Średnie ceny:
przystawka 33 zł
danie główne 45 zł
deser 15 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
MITMI Restobar
Szef kuchni b.d.
W serwowanych tu daniach widać fascynację dobrymi produktami i znajomość współczesnych technik kulinarnych oraz zdolność do harmonijnego łączenia smaków.
Wnętrze MITMI to ściany z cegły i betonu, metalowo-drewniany bar, drewniane stoły oraz niebieskie i białe krzesła. A wnętrze MITMI pełne ludzi to kwintesencja atmosfery wielkomiejskich barów, do których wpada się zarówno na śniadanie, jak i na kolację lub drinka z przyjaciółmi.
Na przystawkę warto wybrać świetnego łososia przygotowanego w niskiej temperaturze, w towarzystwie wafla z czarnuszką oraz kremowego purée z buraków, ozdobionego liśćmi botwinki. Po skosztowaniu tej kompozycji zastanawiamy się, dlaczego nie odkryliśmy tego miejsca wcześniej. Pod nazwą „kaczka malinowa" kryje się filet z kaczki sous vide: idealnie zrobiony, o różowym wnętrzu, podany z aromatyczną malinową pianą oraz jędrnymi warzywami – kapustą pak choi i marchewką oraz tradycyjnym purée ziemniaczanym. Warto zwrócić uwagę na desery. Wolno pieczony sernik nowojorski zachwyca delikatną konsystencją i cudownie skarmelizowaną górą. Aksamitny mus z białej czekolady z ciężkim czekoladowym brownie aromatyzowanym cukrem fiołkowym i listkami świeżej mięty na długo pozostanie w pamięci.
PSST! Nie ma mowy, aby w weekend dostać tu stolik bez rezerwacji.
12/20
Nowatorska/Swobodna
OFF Piotrkowska
Center Piotrkowska 138/140 90-062 Łódź
tel. +48 508 523 566
www.facebook.com/ MITMIrestobar
Czynne:
pon.–czw. 9.00–23.00
pt. 9.00–2.00
sob. 10.00–2.00
niedz. 11.00–23.00
kuchnia:
niedz.–czw. do 22.00
pt.–sob. do 24.00
Średnie ceny:
przystawka 18 zł
danie główne 37 zł
deser 13 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
U Kretschmera
Szef kuchni Maciej Kowalski
Maciej Kowalski to nie tylko szef kuchni U Kretschmera, lecz także uczestnik i laureat konkursów kulinarnych, m.in. Dorszowych Żniw 2015 i Czas na Gęsinę 2014. W tym drugim zwyciężył w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny" gęsimi karmelizowanymi żołądkami.
Restauracja U Kretschmera znajduje się w hotelu Tobaco położonym w samym centrum Łodzi, blisko Atlas Areny oraz dworca Łódź Kaliska. Hotel cechuje dobry styl i nowoczesność. Takie też jest wnętrze restauracji. Modernistyczne krzesła i lampy zestawione są z prostymi stolikami. Na szarych ścianach miejscami surowa cegła oraz współczesne obrazy.
Przedwojenną Łódź zamieszkiwały cztery nacje: Polacy, Niemcy, Rosjanie i Żydzi. Znajduje to odzwierciedlenie w menu, a przy każdej potrawie umieszczono dodatkowo flagę, mówiącą, z jakiej kultury owo danie się wywodzi, czy też – jaką kulturą lub charakterystycznym dla niej składnikiem było inspirowane. Z niemieckich przystawek można wybrać pieczony kozi ser w szynce dojrzewającej, podawany z piaskiem z orzechów oraz musem jagodowo-miętowym. Smacznym polskim daniem głównym jest policzek wołowy z purée chrzanowym, sosem korzennym, kasztanami i selerem naciowym. W menu żydowskim są gołąbki po żydowsku, czyli z ziemniakami, a w rosyjskim pierogi po carsku, tj. nasze ruskie.
PSST! Dla wegetarian szef kuchni może przygotować danie spoza karty, na specjalne zamówienie.
11,5/20
Regionalna/Swobodna
Tobaco Hotel Kopernika
64 90-553 Łódź
tel. +48 42 207 07 07
www.hoteltobaco.pl/Restauracja/u-uretschmera
Czynne codziennie 13.00–22.00
Średnie ceny:
przystawka 33 zł
danie główne 48 zł
deser 23 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx